Logo
Одштампајте ову страницу

Дан интернет домена Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

didsБЕОГРАД - Дан интернет домена Србије (ДИДС) одржаће се 18. априла у Београду, конференцијом о  развоју интернета, а у организацији Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС).

Четврта годишња конференција ДИДС 2013 одржаће се у хотелу Москва. Посвећена је развоју интернета у светским оквирима, али и на националним .РС и .СРБ доменским просторима.

Програм ДИДС-а је и ове године подељен у три блока и то кроз презентације, предавања и панел дискусије, са двадесетак угледних саговорника и модератора из земље и света, о чему више можете видети и на овом линку.

Први блок под називом "Регулисан, а ипак слободан Интернет" посвећен је актуелностима на светској интернет сцени, а отвара га Александар Поповић, в.д. директора РНИДС-а, са новостима из света, са априлског ICANN скупа. Учесник прве панел дискусије је професор Мајкл Ротерт (Michael Rotert), директор Асоцијације немачке интернет индустрије (ECO) и почасни представник Европске асоцијације интернет провајдера (EuroISPA). У првом блоку говориће и Невена Ружић, помоћница генералног секретара Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, као и Дејан Петков, технички директор компаније "Singi inženjering".

 

Глобално, а домаће

 

У другом блоку названом "Глобално, а домаће!" предвиђено је одржавање панел дискусија на тему домаћих интернет стручњака који су постигли значајан успех и изван граница Србије. Програм почиње видео презентацијом на тему "Чији је ово бренд?" Лазара Џамића, нашег експерта за дигиталне медије који ради као planning director у компанији "Kitcatt Nohr Digitas" из Лондона. У панел дискусији учествују Виктор Поцајт, директор компаније "Key to Metals AG" из Швајцарске, Раде Јоксимовић, директор фирме "EarnCoupon", и аутор софтвера за WordPress Владимир Преловац, директор "Преловац Медиа".

Трећи блок носи назив "Успешни, а на српским доменима" и представља доменске стратегије великих и успешних компанија и институција, као и успешне домаће појединце и пројекте на националним интернет доменима .РС и .СРБ.

Након видео презентације инфографика "Предности .RS домена", биће одржана панел дискусија о доменским стратегијама. Говориће Ана Марковић, бренд менаџер за дигитална и специјална издања компаније "Ringier Axel Springer”, Александра Граовац, саветник за односе с јавношћу представништва "Toyota  Србија", и Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске православне цркве.

Други део трећег блока је предвиђен за презентације пројеката на домаћим доменима, а модератор је Милоје Секулић. Биће представљени пројекти "Детозин" Миодрага Ристића, портал "Животиње" фирме "Creative Media Art”, "Ћириловање" Удружења новинара Србије, "Designed" Удружења "Српска дизајн платформа", и организација "Standup.rs".

ДИДС је бесплатан за све посетиоце, али пошто је посвећен првенствено корисницима националних интернет домена, регистрација за присуствовање конференцији је омогућена само за оне који се пријаве са e-mail адресама које се завршавају на .RS или .СРБ (без обзира да ли су у питању личне или компанијске адресе). Регистрација посетилаца се реализује преко сајта на адресама dids.rs и дидс.срб.

 

Преловац о искуствима са WordPress системом

 

Своја искуства присутнима ће пренети и и Владимир Преловац, међународно признати аутор софтвера за WordPress систем за управљање сајтовима.
Владимир Преловац је оснивач компаније "Преловац Медиа" (Prelovac Media), која је својеврсни инкубатор за web, mobile, game i publishing startup-e. Радио је дуго година као програмер за иностране фирме, а тренутно је на челу своје компаније која запошљава четрдесетак људи, са амбицијом да промени начин на који користимо технологију, али и наше окружење.

Упознао се са WordPressom када је хтео да покрене свој блог 2007., а данас је аутор више плагинова за WordPress, као и приручника "Wordpress Plugin Development: Beginner’s Guide", са којом је стекао неопходну признатост у WP заједници, што му је даље омогућило улаз у индустрију за пласирање својих производа.

"Manage WP" је најуспешнији производ компаније "Преловац Медиа" и представља сервис за управљање WordPress сајтовима. Користи се на многим америчким универзитетима, али и у целом свету, и сада броји више од 50.000 корисника, са константном тенденцијом раста. То је платформа и решење за управљање већим бројем WordPress инсталација и сајтова са једног места и први је производ фирме "Преловац Медиа" који је успео да постигне тако фантастичне резултате. У међувремену је "Manage WP" постао доступан и на iOS и Андроид платформама.

 

Учесник конференције и угледни професор Ротерт

 

Учесник прве панел дискусије на овогодишњој конференцији ДИДС је и професор Михаел Ротерт (Michael Rotert), директор Асоцијације немачке интернет индустрије (ECO) и почасни представник Европске асоцијације интернет провајдера (EuroISPA).

Професор Ротерт је радио као консултант при Европској унији, Уједињеним нацијама и Америчком Министарству трговине. Учесник је и коорганизатор програма Европског форума о управљању Интернетом (EuroDIG), а испред ECO  је укључен и у координацију немачког националног Форума о управљању Интернетом (D-IGF). Био је оснивач и директор једног од првих интернет провајдера у Немачкој - Hlink, а потом и директор неколико других интернет провајдера. Од 1981. предаје рачунарство на Универзитету Карлсруе (Karlsruhe), где је 1984. успоставио прву интернет конекцију на немачким универзитетима. Титула почасног професора из области примењених наука додељена му је 1999.године.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 18 април 2013 08:54
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015