Logo
Одштампајте ову страницу

Време је за акцију - шта је неопходно за ваш интернет бизнис

Оцените овај чланак
(2 гласова)

inforstudПАЛИЋ - Други дан тринаесте конференције о електронском пословању на Палићу отворен је предавањем на тему “Responsive web dizajna”, као и разговором на тему “Структура и понашање корисника Интернета у Србији”.

Драган Малиновић, веб дизајнер из Инфостуда сматра да је responsive дизајн на неки начин потреба, јер ћете истим дизајном привући нове кориснике.

“Responsive веб дизајн представља дизајн сајта који нема фиксну ширину већ се прилагођава ширини екрана уређаја путем којег корисник посећује ваш сајт. До 2007. године није било никакве потребе за радикалне промене у дизајну, све до појаве Iphona, рекао је Малиновић и додао да доласком паметних телефона, око 13 одсто интернет садржаја долази управо преко мобилних телефона.
Иван Корен каже да иако се данас производе уређаји са истом резолуцијом, да будућност responsive дизајна и даље постоји.

Дизајн сајта прилагодити купцу

“Када посматрамо потребе глобалног тржишта, сигуран сам да ће responsive дизајн и даље бити потребан. Како би се задовољиле потребе купаца, неопходно је да се дизајн сајта прилагоди купцу, да му све информације буду на дохват руке, да све буде прегледно. Дизајнерима бих саветовао да се фокусирају првенствено на садржај, а не толико на графичке елементе”, објаснио је Иван и додао да се корисник на одређеној страници, сајту задржава 10 секунди, па је потребно садржајем задржати истог на страни.
“Сви који желе да улажу у responsive дизајн, саветујем им да улажу у едукацију, да прошире своје видике, да се фокусирају на потребе корисника и будућих клијената, закључио је Корен.

Важно је којој циљној групи ћемо се обратити

 

Милан Ковачевић, Countri Manager Serbia – Gemius je, говорећи о структури и понашању корисника Интернета у Србији нагласио да је веома битно да онај који жели да пласира огласну поруку зна којој циљној групи жели да се обрати.

Идеја нашег истраживања, које је урадила агенција Gemius, је била да истражи управо где се те циљне групе људи налазе.
Рецимо, ако желимо да рекламирамо патике ми желимо да знамо где се налазе млади људи заинтересовани за спорт, колико често тамо долазе на одређеном сајту, колико страна отварају, колико често се поново враћају и колико посећују друге сајтове, нагласио је Ковачевић.
Према његовим речима, истраживање је показало да 56 одсто корисника интернета у Србији заправо не купује никада путем интернета. Са друге стране, око 46 одсто људи купује путем интернета, па Ковачевић саветује да је тај проценат људи управо онај којима се треба обратити како бисте им продали одређени производ.
-Скоро 70 одсто људи једном недељно прати мале огласе, док информативне портале једном недељно гледа око 60 одсто корисника. Према нашем истраживању , велики проценат људи прати туристичке понуде, понуде аутомобилА, мобилну телефонију и ИТ индустрију- закључио је Ковачевић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 25 април 2013 17:52
Александра Гавриловић

Завршила основне и мастер студије на Филозофском факултету у Нишу, одсек новинарство. Прве текстове писала је у нишком дневном листу "Народне новине", а касније и у "Нишком гласнику". Опробала се и у радио, телевизијском и онлајн новинарству. Воли да путује, учи језике и аматерски се бави фотографијом.

Најновије од Александра Гавриловић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015