Logo
Одштампајте ову страницу

Како да постанете веб-дизајнер или администратор а да нисте ИТ стручњак?

Оцените овај чланак
(4 гласова)

posloviБЕОГРАД - Како да будете програмер, дизајнер, администратор и представите своју компанију уз помоћ ИТ технологија, а да нисте ИТ стручњак?

Директор компаније ''Смарт мобајл'' (Smart Mobile), Марк Биснер (Marc Bisnaire), недавно је посетио Србију како би присуствовао промовисању сајта који је најновији производ његове компаније. Сајт ''Киоск стране'' (Kioskpages.com) има тенденцију да достигне популарност ''Фејсбука'' и ''Твитера'', а намењен је искључиво развоју бизниса преко интернета.
''Водити свој бизнис је тешко и нема гаранције да ћете успети, али ако паднете устаните и покушајте поново. Много више се научи из грешака него из успешних пословних подухвата'', порука је Биснера на почетку овог разговора током којег је дао низ добрих савета.

Шта су ''Киоск стране''?   

Пре свега, ''Киоск стране'' су намењене независним предузетницима. То је сајт који омогућава свакоме да буде свој програмер, дизајнер и администратор. Од сада па надаље више није потребно да предузетник има ИТ знање да би направио веб-сајт, јер уз ''Киоск стране'' свако може да направи и уреди сајт по својој жељи. ''Киоск стране'' су паметан начин коришћења интернета да бисте побољшали и проширили свој бизнис. Такође, осим што ће вас потенцијалне муштерије наћи на рачунарима, моћи ће да вас нађу и преко мобилних телефона.

Коме је првенствено намењен овај сервис?

„Покушаћу да вам објасним кроз један пример“, каже на почетку разговора Биснер.“ Имам пријатељицу која се бави сликањем портрета. Она је веома талентована у ономе што ради, али проблем је што не зна како да рекламира своје производе, пре свега на интернету. Покушала је да направи свој веб-сајт преко разних сајтова, али није успела. Онда је одлучила да изнајми веб-програмере, али њихова тарифа је била дупло виша од њене зараде. Када сам видео како се она бори да преживи у маркетиншком свету, помислио сам - да ли је једина? Не, није! ''Киоск стране '' су за људе као што је она, вредне и талентоване, који стварно имају шта да покажу, али не знају како да то презентују свету“, објашњава он.

Како сте дошли на идеју да направите ову сајт апликацију?

„Наш ранији производ у компанији је била платформа SmaartAds, где су корисници имали промотивне интернет стране, са основним подацима о свом бизнису. Међутим, почели су те стране да користе као веб-сајт. Када сам то уочио, одлучио сам да направим платформу помоћу које ће свако моћи себи да направи веб-сајт без претходног информатичког знања. Ако предузетник зна да опише свој бизнис, наброји и опише своје производе, онда зна и да направи ефектну страну. Сајт се фокусира више на садржај, него на графику“, каже овај ИТ стручњак. 

Према његовим речима ''Киоск стране'' омогућавају свима да дођу на интернет тржиште, где нема економске кризе, и представе се у најбољем могућем светлу. Поред тога, апликација обезбеђује оптимизацију страна за претраживаче, као што су ''Гугл'', ''Јаху'', ''Бинг''. Када потенцијални корисници буду тражили производ или услугу на интернету, међу првим резултатима ће бити производи и услуге постављени на ''Киоск странама''.

Како видите овај пројекат у наредном периоду?

„За три године ''Киоск стране'' ће постати неопходне, место на којем ће сви потрошачи моћи да нађу информације о свим бизнисима на једном месту. Неће заменити продавнице, већ ће их само направити ефективнијим. Свим предузетницима биће омогућено да иницирају и контролишу своју кампању са једног места. За 3 године створићемо незаменљиву размену искустава између бизниса и потрошача, како преко рачунара, тако и преко мобилних телефона.
Колико дуго ваша компанија послује на Балкану и како сте одлучили да део пословања пренесете у Србију?
„Послујемо на Балкану дуже од десет година. На овом простору сам развијао разне софтвере и медицинске пројекте тако да је било природно да наставим у истом правцу. Људи су овде добри, веома професионални у свом послу и добре су везе са Канадом. У Канади живи велики број Срба и људи са Балкана уопште. Тренутно имамо око 50 запослених, али тај број се мења из дана у дан, јер стално запошљавамо нове људе. Недавно сам саставио маркентишки тим у Београду, као почетну станицу пред излазак на западноевропско тржиште“, наводи он.

Да ли имате савет за предузетнике на Балкану?

„Људи много причају о стварима које би могле да се десе, али је потребно предузети први корак. Водити свој бизнис је тешко и нема гаранције да ћете успети, али ако паднете устаните и покушајте поново. Много више се научи из грешака него из успешних пословних подухвата. На крају, немојте никада да слушате експерте, слушајте своје срце, урадите сами истраживања и слушајте шта ваши потенцијални купци имају да кажу. Веома често слушамо речи, али не разумемо њихово значење. Слушајте срце, слушајте купце, отворите очи, изађите и причајте са људима“, истиче Биснер.

 

Ваш веб-сајт је покренуо хуманитарну акцију ''Солидарна клопица''. Колико је друштвена одговорност важна за једну компанију?

„Морам да похвалим мој маркентишки тим за ову акцију. Компанија као што је наша може да пренесе поруку до људи који ће наставити да је шире даље. На тај начин ћемо привући већи број људи који ће ову акцију покренути у својим заједницама. Ова акција је много већа и важнија од нас“, закључује он.
                                                                                  Извор: Кућа добрих вести/лист Послови


Последњи пут измењено уторак, 20 август 2013 23:35
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015