Logo
Одштампајте ову страницу

Ванвременски садржаји и интернет

Оцените овај чланак
(20 гласова)

varagiccccНОВИ САД - Песма над песмама, Махабхарата, Тао те ђинг (су дела) која постоје хиљадама година и биће актуелна “док је света и века”. Оваква дела су написана у контексту сазнајног процеса појединца (просветљења, мудрости…) и представљају најуспешније “покушаје” да се објасни место човека у овом свету. До појаве штампе у петнаестом веку једина дела која су се преписивала и чинила дотадашњу литературу су била управо ванвременска дела – она дела која трају хиљадама година.

Од појаве штампарске машине, а нарочито појавом Интернета, објављивани садржаји су били све више дела која су све мање важна, тако да смо данас у ситуацији да живимо у времену у којем је, на пример, некоме важно да креира било какав садржај, јер као такав можда може донети посећеност неком vеб сајту (веровање да што већа количина садржаја на Wебу може сама по себи да донесе бољи рејтинг на претраживачима). Историја показује да што је приступачнија могућност јавног презентовања садржаја (могућност да садржај дође до већег броја особа), проценат квалитетних садржаја је све мањи.
Актуелност садржаја не мора да траје хиљадама година, јер нпр. ни Нобеловци ни Оскаровци у овом добу не креирају увек своја дела да остану актуелна заувек. Без обзира што постоји тежња човека да остане познат за сва времена, то не значи да се сви садржаји креирају са том намером. Ипак, не треба претеривати и у супротном правцу (масовно креирање неквалитетних садржаја).
Када се посматра процес креирања садржаја који су актуелни годинама највећи проблем се налази у чињеници да је за такве садржаје углавном потребно дуже времена да би били креирани. За такве садржаје је потребно издвојити време за истраживање, највише из разлога да би се прикупила адекватна знања која ће учинити садржај актуелним дуго времена.
Ванвременски садржаји су обично сазнајног, односно едукативног типа, који имају једну од две битне карактеристике - садржај којем се корисници радо враћају (једноставан пример представљају интересантни рецепти за различита јела), или се ради о садржајима који константно интересују нове генерације читалаца (нпр. текстови који описују услове студирања).
Посебно важна карактеристика ванвременских садржаја јесте да су овакви садржаји у огромној већини позитивни, односно не везују се за различите страхоте које нас окружују последњих година са свих страна.

Интернет медији и ванвременски садржаји

Када посматрамо данашњи интернет, што је већи број садржаја који су актуелни дуже времена (годинама), то се повећава стартна база посећености Wеб сајта на основу посета садржајима који свакодневно привлаче посетиоце, а креирани су раније.
Класични медији (и класичне варијанте on line медија) су типичан пример садржаја који је креиран доминантно у контексту времена и догађаја. Класична варијанта креирања садржаја од стране медија има карактеристику да је вест веома ограничено време актуелна – таман толико колико је јавност заинтересована за посматрану вест. Уобичајено је да већина вести буде актуелна дан или два, а код важнијих догађаја интересовање јавности је обично зависно од самог интересовања медија за посматрани догађај, што зависи од процене самих представника медија колико пажње добијају од јавности за појединачну вест.
Што су медији више свесни чињенице да на Wебу могу повећавати посећеност креирањем садржаја (вести/чланака) који дуже времена могу бити актуелни, то ће се више ићи на креирање квалитетнијих и дуже актуелних чланака. Ово за последицу може имати и генерално побољшање квалитета садржаја које креирају медији…
                       

Ово је ауторски текст Драгана Варагића  кога смо поводом прве годишњице нашег интернет сајта замолили да напише нешто о ванвременским темама – љубави, доброти, пријатељству, узајамном помагању и давању, којима је посвећена и Кућа добрих вести.

                                                                                           


Последњи пут измењено петак, 13 септембар 2013 01:21
Драган Варагић

Драган Варагић је потпредседник компаније InternetGroup, блогер, онлајн стратег и бави се саветодавним услугама из области пословне примене Интернета. Власник је Wеб сајта www.pretraga.rs и најстаријег е-маил часописа у Србији “Претрага и презентовање“; блога www.draganvaragic.com и сервиса за онлине дистрибуцију саопштења PRobjave.com. Координатор је специјалистичких струковних студија из Е-пословања www.iimeuro.uns.ac.rs, ФТН, Нови Сад. Предавач на ИТС Београд.

Адреса сајта www.draganvaragic.com/

Најновије од Драган Варагић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015