Logo
Одштампајте ову страницу

РНИДС - о сајбер безбедности у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

rnidsssssБЕОГРАД- Агенција ЕУ за безбедност мрежа и података (ENISA) током октобра спроводи другу по реду кампању "Европски месец сајбер безбедности", којој се од ове године придружује и Србија, преко Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС).

Кампања има за циљ да промовише сајбер безбедност међу грађанима како би променили свој став према сајбер претњама и да им пружи најновије информације кроз обуку и размену добре праксе. РНИДС ће организовати изложбу и панел дискусију, у Галерији "Озон" у Београду, које ће бити отворене за све посетиоце.

Изложба под називом "Историја безбедности телекомуникација - од димних сигнала до Интернета", биће отворена 21. октобра и на забаван начин приказаће развој комуникација на даљину.

Изложба је настала у сарадњи РНИДС-а са "Дипло фондацијом", аутор изложбе је Лазар Бошковић, аутор илустрација Владимир Вељашевић, а дизајн изложбе креирао је Orange студио.

Почев од праисторије, до данашњих дана, одувек је било битно сачувати поверљивост комуникације, неизменљивост поруке и доступност преноса. Све оно што је некада важило и за димне сигнале, голубе писмоноше, телеграф, телефон, радио и телевизију, данас је још важније и сложеније за Интернет у савременом бежично умреженом свету.

Како се заштитити од хакерских напада?

Затим ће 22. октобра, од 12 до 15 часова бити одржана панел дискусија "Сајбер безбедност сајбер Србије", у којој ће учествовати домаћи стручњаци из свих области значајних за безбедност на Интернету.
Учесници панела су: Жарко Кецић, извршни директор РНИДС-а за ИКТ услуге, Лука Герзић, специјалиста за ИТ безбедност из фирме "Gerzic&Associates", Милан Николић, директор корпоративне безбедности "Теленор Србија", Владимир Маринков, адвокат специјализован за сајбер криминал из канцеларије "Губерина - Маринков" и Милош Ранчић, систем администратор из друштвено-технолошког центра "Хаклаб".

Биће разговарано о значају ДНС система, који чини основу комуникације на Интернету и могућим проблемима изазваним безбедносним пропустима у том систему.

Сајбер безбедност поред бриге о одбрани интернет сајтова од хакерских напада, у озбиљним компанијама има и знатно шире поље деловања, пре свега у заштити целокупне ИКТ инфраструктуре, заштити од индустријске шпијунаже, као и управљању ризицима и инцидентима.

Високотехнолошки криминал све више постаје и свакодневна претња у савременом начину живота обичних грађана, па ће у оквиру панела да буде обрађен и кроз примере из домаће судске праксе.

РНИДС је, као организација од кључног значаја за стабилност и развој ДНС система у Србији, кроз целокупну своју делатност посвећен очувању безбедности на домаћем интернет простору, а нарочито едукацији корисника националних интернет домена .RS и .СРБ. У току је и едукативно-промотивна кампања "Региструј чим помислиш", о значају интернет домена у свакодневном животу.

Извор: Кућа добрих вести/РНИДС


Последњи пут измењено субота, 19 октобар 2013 18:02
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015