Logo
Одштампајте ову страницу

Интернет као шанса за запошљавање

Оцените овај чланак
(4 гласова)

зоранаааааааПАЛИЋ - Заблуда је да се преко ноћи може зарадити на интернету. Да би резултати дошли потребно је време, али и стрпљив рад и труд, порука је учесница панела на овогодишњој конференцији „Е трговина 2014“ који је 17. априла одржан на Палићу.
На панелу су причале младе ИТ предузетнице које су од својих хобија и интересовања направиле успешне бизнисе.

То је био уједно и последњи панел ове конференције која је, као и сваке године, забележила велику посећеност, са више од 420 учесника током три дана трајања. Ово је једина пословна конференција о електронском трговању на овим просторима, а широк спектар тема омогућио је онима који су дошли да нешто ново науче, а касније и примене стечена знања и искуства. Од тога како креирати добар сајт и привући купце, до уско стручних тема као што су QR кодови и како они могу да поспешити пословање...свако је могао да "покупи" оно због чега је и дошао.

Излагања су била, кратка, концизна, садржајна. Конференција као место сусрета, кроз Б2Б састанке пружила је шансу и за склапање нових послова и познанстава, како би се у синергији и размени мишљења и искустава постигли још бољи пословни реултати, што је био још један од циљева конференције. 

Срж пословања на интернету и уопште - радити посао који се воли и бити у томе страстан и посвећен

Концизан и сажет, каква је била и цела конференција, био је и последњи панел јер је дотакао срж пословања на интернету.

Радити посао који се воли, веома је важно, као и страст и посвећеност коју у то улажете. Ако то чиме се бавите сматрате хобијем и зарада ће вам бити као хоби, а ако схватате да је то посао којим желите да се бавите у свом животу, вратиће вам се много више. Потребно је и да вам људи верују, да виде да ви то по чему се препоручујете знате и можете да урадите, препоруке су биле девојака које су учествовале у последњем панелу овогодишње конференције, а на тему "Интернет као шанса за запошљавање".

Једна је направила блог о венчањима – jedanfrajeribidermajer.com, друга модни блог – zorannah.com, трећа је заједно са својим супругом почела да продаје фотографије – Fotostorm, четврта mozeiovako.com да пише маркетинг садржај за велике, углавном иностране клијенте...
Колико улажу себе у свој посао можда најбоље илуструје реченица Иване Маринковић Мандић (jedanfrajeribidermajer.com) koja само пост/текст пише осам сати и да ту не рачуна излазак на терен, припреме сета за фотографисање, избор локације.

Филолог, интернет предузетник а ускоро и доктор наука

„Избор музике, мода, декорација. Све је то у опису мог посла. Када текст пишем, прочитам га 80 пута. Да би текст био добар и ја била задовољна користим чак и речнике“, детаљиста је Ивана. Она признаје да у рекламирање онога чиме се бави није уложила ни динар и да посао добија само захваљујући доброј препоруци.

Шта је био рецепт њеног успеха? „Убола сам тему. Нико се тиме није бавио. Постојали су сајтови за венчања, али штури, незанимљиви. Ја сам успела да се прочујем само уз помоћ текста и слике. Нико ме није шеровао, нико ме није лајковао. Имам органску, своју читалачку публику, објашњава и додаје да јој је циљ био да се не стиди свог поста и да он буде на нивоу квалитетних светских постова о венчањима. Ивана је, иначе, по струци филолог и ради у Институту САНУ, на пројекту речника, а ускоро ће бити и доктор наука. Када заврши редовни дневни посао, увече се посвећује свом блогу и постовима.

У заједничком послу са супругом

И Маја Васић и њен супруг пример су успешне породичне приче (Fotostorm), али и преузимања ризика који се понекад исплати. Наиме, њен муж је напустио сигуран посао у једној телекомуникационој компанији, како би заједно са својом женом започео посао на интернету, продају фотографија. Прву опрему, фотоапарат купили су тако што је супруг подигао кредит, посао је почео да га отплаћује, па су тако следећи апарат купили од зараде и тако је кренуло. Није се одмах почело са исплатом плата, већ се улагало, са очекивањем да ће се то улагање исплатити и – исплатило се!

Љубав према послу

„Морате нешто да волите да бисте зарађивали. Људи мисле да могу преко ноћи да зараде неки новац, али све иде полако, све се гради. Од посла, репутације, квалитета. Идите напред и водите рачуна о својим корацима“, савет је који је са присутнима поделила Васићева. „Едукација у било ком послу је важна. Ми смо стално куповали туторијале, ишли на конференције и скупове. Дружите се са људима из своје бранше и учите“.
Зорана Јовановић, модна блогерка пример је за себе. Њу су нападали разни блогери нарочито они који сматрају да се баве озбиљнијим стварима него што је мода и да није фер да зарађују мање од ње. Неке им ствари нису биле јасне. Зорана је то разјаснила. Она је прво доста уложила у себе и своје знање: колеџи енглеског, фирмиране торбе, ципеле, одећа, а завршила је и италијанску академију за моду и дизајн. Када ви ово прочитате можда ћете помислити да она није прави пример, јер Зорана потиче из једне имућније породице, а код нас просечни млади човек који жели да започне ИТ бизнис нема такав „почетнички капитал“. Добро, признаћемо, она је можда имала добру, стартну основу, али је нико није могао научити марљивости и раду. Зорана готово сваки дан избаци по један пост, ради и по 16 сати дневно, редовно одговара на мејлове, коментаре својих фанова....

„Никада се на мој блогу није појавило нешто што ја никада не бих обукла. Тог правила се увек држим. Највише новца зарађујем од спонзорисаних постова. Требало ми је две године да почнем да зарађујем а прва зарада је стигла од постављеног видеа на ју тјубу”, каже Зорана и признаје да због њене посвећености послу готово да нема свој приватни живот.

„Сви мисле да си се само сликао и то је то. Али ја морам 24 сата дневно да будем посвећена свом блогу. Ако се деси да изађем, нисам ни за шта, не могу да сликам, уморна сам, мој приватни живот потпуно пати и све су то неке ствари које не виде људи. Они виде то да сликам пост, шминку, фризуру, али нико не зна да понекад за фотографисање треба да нахватам маму, да одем да се исликам на локацији. Није сваки аутфит исто фотогеничан, не сликам се у исто доба дана па да знам кад је добро светло. Затим морам да се вратим кући, то све оставим, аплоудујем, линкујем....

Напустити или не сталан посао?

Јелена Радуловић - Mozeiovako.com препоручује да не напуштате сигуран посао док не будете сигурни да сте добри у том послу, док не развијете вештине. Имајте неки бек граунд и радите на себи. Не одустајте. Јелена је на идеју да се бави овим послом дошла након што је остала без посла. Била је професор француског. Месеце је провела на интернету, желећи да сазна како се може зарадити на њему, јер је о томе слушала. И, успела је у томе. Чак је убрзо преко интернета и сталан посао нашла, али је и задржала свој блог.

Сви који читају овај текст вероватно се питају: а колико су морале да уложе новца? Јасно је да су уложиле много труда и рада, а новац? Њихови одговори су били различити. Од Зоране и Маје које су тврдиле да су уложиле много, до Иване и Јелене које су као „капитал“ који су улагале више идентификовале едукацију и константан рад на себи.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 18 април 2014 22:56
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015