Logo
Одштампајте ову страницу

Одржана Youth Spark Live конференција у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

glavnaБЕОГРАД - Фондација за нове комуникације "Докукино" и „Мајкрософт Србија организовали су крајем прошле недеље у Установи културе “Пароброд” у Београду - Youth Spark Live конференцију.

Више од 60 младих, друштвено активних људи из целе Србије имало је прилику да слуша о развоју каријера младих у данашње време, посебно у области информационо-комуникационих технологија.

Представници Мајкрософт Развојног центра у Београду представили су будућност ИТ сектора у региону и охрабрили младе људе да своју будуће занимање потраже у технолошком сектору, као што је то већ учинило преко 150 програмера који раде у овом Центру.

Представљене су најбоље идеје у пракси и актуелни успешни примери, а било је речи и о приликама у стартуп култури и знањима која су неопходна младима да развију сопствене идеје и унапреде пословање, објавио је "Мајкрософт Србија".

Посебну пажњу организатори су посветили подстицању предузетничког духа и учешћу младих жена у развоју ИКТ у нашој земљи и региону.

„Србија извози више софтвера него малина. Са друге стране, огроман број младих људи више жели сигуран посао у држваној управи него што су заинтересовани за покретање сопствених иницијатива и послова. Наша сарадња са „Мајкросфт Србија“ део је напора Фондације Докукино да охрабримо младе, а посебно жене у целој регији да храбро закораче у поље предузетништва и иновације. Ако хоћемо да успемо, морамо да гурамо напред чак и када не знамо куда тачно идемо. Само тако се ствара боље друштво и ту лежи огромна моћ ИТ технологија“, рекла је Вилдана Дрљевић, извршна директорка Докукина.

 

Пример добре праксе како се покренути за посао

"Потребно је да покажемо да постоји позитивна енергија и да млади људи не треба само да чекају да им посао дође већ, оно што је једна од најбољих порука данас, да посао сами створе. Оно што су „Мајкрософт Србија“ и Фондација Докукино показали данас је да постоје примери добре праксе, како се треба покренути и активирати и да уз пуно труда и залагања резултат неће изостати. Мени лично је било најкорисније то што сам научио да је предузетништво нешто чиме може да се бави свако и ту прилику би много више људи требало да искористи", истакао је Немања Предојевић, учесник конференције и студент четврте године Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Докукину и „Мајкрософту“ на Youth Spark Live конференцији придружили су се и SEE ICT са Social Change Hakatonom, Америчка привредна комора у Србији, УНДП Црна Гора, Strawberry Energy, професори и други учесници из области информационо-комуникационих технологија.

Youth Spark је глобална иницијатива microsoftа да створи пословне и едукационе прилике за младе широм планете. Кроз више од 30 програма и партнерстава с непрофитним организацијама усмереним на развој омладине, само током 2013. године Мајкрософт Youth Spark активности су створиле прилике за 103 милиона младих људи у преко 100 земаља. Читава иницијатива тек треба да настави да се развија, али су досадашњи резултати и успеси инспиришући – млади широм света прихватили су пројекат и осмислили иницијативе за промене и бољитак, како сопствени, тако и читавих заједница којима припадају, па и на глобалном нивоу.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 12 мај 2014 17:55
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015