Logo
Одштампајте ову страницу

ДИДС 2015 - Ко данас царује Интернетом?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

slikaaaaaБЕОГРАД - “Чији је Интернет и ко њиме управља?”, била је тема шесте по реду конференције ДИДС која је одржана у београдском хотелу Метропол.

 

 Традиционално, у три блока посвећена панел дискусијама, више од 300 посетилаца могло је да чује зашто Влада САД ускоро препушта контролу над Интернетом самим корисницима, због чега сваки локални е-shop треба да поседује локалну домену, те који су то млади, али популарни сајтови који од недавно користе .РС домен.

 

Овогодишње издање конференције “Дан Интернет домена Србије” отворио је председник УО РНИДС-а, Душан Стојичевић, који је поздравио више од 300 присутних учесника.

 

Најавивши панел “Господари Интернета”, Стојичевић је поздравио кеyноте предавача Жан-Жак Саела. Као потпредседник међународне организације ICANN за Европу, која је у овом тренутку задужена за регулацију Интернета, Саел је одржао кратко предавање увевши присутне у историјат ове мреже, те начине на који се она до сада регулисала.


Први панел говорио је о проблемима са којима се регулаторна тела данас сусрећу када је Интернет у питању, а панелисти Жан-Жак Саел, Леонид Тодоров, и Мартин Бојл одгонетнули су ко ће ову мрежу контролисати у најскоријој будућности, након што ICANN напусти ревизорку ролу, објавио је портал www.netokracija.rs.


Сам ICANN, основан је за време администрације председника Клинтона и то као тело које ће привремено преузети контролу на Интернетом. “Краткотрајан процес” отегао се на скоро двадесет година, при чему је тек претходне године објављено да ће се ICANN повући са ревизорске улоге, и Интернет у потпуности препустити мултистаке холдерима – односно самим корисницима.


Пеј Пал неће довести до раста е-трговине


Други тематски блок, под називом “Позови Е ради трговине”, водио је Милош Петровић, предузетник и блогер који је са панелистима Борисом Илићем (Гранд Моторс), Драганом Варагићем (Интернет стратег), Милошем Милићем (Farmia), Драганом Тимотијевићем (Епархија) и Гораном Живковићем (еЛаколије), говорио на тему е-трговине у Србији.


Иако је последњих година остварен солидан раст када је куповина путем Интернета у питању, велики број купаца данас се одлучује на плаћање поузећем или куповину путем уплате на жиро рачун, чинећи сегмент е-трговине више трговином него “е”. Ипак, ситуација се мења, али тога једино нису свесне банке, од којих значајан број нема у понуди различита решења спремна за wеб – која би корисницима али и послодавцима, омогућила лаку и безбедну Интернет куповину.


Трећи, и последњи панел под називом “Домен који обећава”, замишљен је као простор на коме ће се представити занимљиви сајтови и пројекти који се данас налазе на .РС домени. Овај део водио је власник и оснивач агенције Tag Media, Радомир Лале Марковић, који је у кратким сесијама са учесницима панала одгонетнуо на питање зашто баш .РС домени које су то предности које локални домен пружа у односу на gTLD домене од којих је свакако најпознатији .CОМ.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 12 март 2015 22:10
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015