Logo
Одштампајте ову страницу

Веб апликација за жалбе потрошача

Оцените овај чланак
(0 гласова)

vebbbbbБЕОГРАД - Помоћу веб-апликације "Јединствени регистар пријава потрошача" Националне организације потрошача Србије, од средине маја могуће је електронски поднети жалбу и остварити своја права.


Веб-апликација користи се брзо и лако. Обичан корисник неће је видети целу, већ само електронски формулар.


Једноставним попуњавањем незадовољни потрошачи ће у неколико корака моћи да пошаљу жалбу и аутоматски добију савет, а њихове притужбе биће упућиване на надлежне адресе, пренео је РТС.


Новина је и то да ће у року од 30 дана систем аутоматски слати питање потрошачу да ли је његов проблем решен.


Статистика јединственог регистра потрошача показује да се последњих месеци на робу широке потрошње жалило 6.436 грађана. Највише њих имало је примедбе на информатичкук и комуникациону опрему – 26,7 одсто (највише на гаранције и квалитет робе) а онда следе жалбе на обућу и одећу (од укупног броја жалби већ је око 90 одсто предмета решено), бела техника и намештај. Грађани су се жалили и на квалитет нових и половних аутомобила, али и на гаранције које продавци нису ускладили са законом. Било је и оних који су имали примедбе на квалитет резервних делова.


Иначе, у последњих пет година број пријава потрошача повећан је осам пута.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 30 април 2015 21:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015