A+ A A-

Борба против сајбер криминала – тема савременог друштва

Оцените овај чланак
(1 Глас)

konffffffБЕОГРАД - Различите врсте компјутерског односно сајбер криминала представљају растућу претњу у савременом умреженом друштву. 

 

Главни разлог томе јесте промена начина живота и пословања која се огледа у великој количини умрежених уређаја који су потенцијална мета сајбер криминалаца.


Данас смо сведоци све више паметних уређаја који су 24 часа повезани на мрежу. То иде толико далеко да су чак и бела техника, аутомобили, алармни системи и сиситеми видео надзора прикључени на мрежу. Просечан корисник не може ни замислити сценарије који се могу догодити уколико сајбер криминалци искористе неки од тих система као мету напада.


Замислите сценарио у коме ваш нови аутомобил који је повезан на мрежу преузме хакер и почне усред вожње да укључује одређене уређаје или чак да управља самим возилом или рецимо да искључи мотор и стави шифру за стартовање мотора коју само он зна. Или рецимо да преузме контролу над вашим алармним системом и деактивира га а онда отвори аутоматска врата од гараже или ко зна шта друго.

softver
Оно што је потребно јесте срушити мит о томе да су хакери група бубуљичавих тинејџера која се налази у некој гаражи и одатле покушава да нападне неке системе. То уопште није истина и на хакере треба гледати као на високо образоване стручњаке који су организовани на врло високом нивоу и који су финансирани да нападају одређене мете. У медијима можете видети да постоји више таквих група који се врло озбиљно баве сајбер криминалом. Поред тога, владе одређених земаља финансирају специјалне тимове хакера да раде за њих, пример тога јесте Кина која има специјалне војне јединице обучене за сајбер нападе. Поред овога постоје и различите врло моћне групе хакера који су повезани на основу верске припадности и чије мете су јасно дефинисане на основу припадности одређеној вери.


Једини начин одбране од оваквих брзо растућих претњи јесте подизање свести крајних корисника о могућим претњама и формирање специјалних високо обучених тимова на нивоу државе који би се борили против овакве врсте криминала.


Ово је само једна од тема Међународне научно стручне конференције ИКТ Безбедност (Информационо комуникационе технологије – безбедност), односно ICT Security conference, која ће се одржати у Кладову од 14. до 16. маја.


Конференцију организује  Центар за економска истраживања Београд (CEIB) и Septia Academy, у сарадњи са научним институцијама из земље и иностранства настављајући традицију прошлогодишње априлске конференције Безбедност 2014. одржане на Златибору.

 

Више о конференцији прочитајте ОВДЕ.


Предавања и агенду погледајте ОВДЕ.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 08 мај 2015 22:21
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани