Кућа Добрих Вести

Login

Драгојловић: „“Ванземаљци“ ће још дуго владати!

Оцените овај чланак
(2 гласова)

 

1kuglaskisampioni3БЕОГРАД - Урош Драгојловић, председник Куглашког савеза Србије  на конференцији за медије у хотелу „Унион“ у Београду поводом освајања сениорског екипног светског злата и седам кадетских светских медаља,  истакао да  је ово „златна генерација која ће владати наредну деценију“:
- Они су – „ванземаљци“ и предвођени најбољимм куглашем света Вилмошем Заварком показали су и у најтежим тренуцима на Шампионату света у Шпајхерздорфу у Немачкој да су саздани од челика, иако су по годинама били најмлађа селекција. Освојили су трећу светску екипну титулу, чиме мало који спорт у Србији може да се подичи. Похвале заслужују и сениорке,  које су победиле све ривале у групи, први пут у Чехиње, власнице светске бронзе са СП 2013.  На кадетском Шампионату света одиграном пре сениорског, српски подмладак је освојио седам медаља од тога три златне тако да за будућност не морамо да бринемо. Честитке селекторима сениора Милошу Поњавићу, сениорки Драгану Фатовићу, кадеткиња Љубомиру Штетину и кадета Мирку Чуквасу на овим заиста изузетним резултатима, којих не би било да није подршке  Министарства омладине и спорта Србије и Спортског савеза Србије на чему им се још једном захваљујем.


Милош Пољавић селектор сениора, водио репрезентацију у походу на све три светске тутуле српског куглања: 2009. у Детенхајму, 2011. у Сарајеву и 2015. у Шпајхерздорфу:
- Ово је изузетан тим, и жао ми је што због обавеза на послу и у школи нису са нама и капитен Горан Остојић, Роберт Ерњеши, Урош Јагличић и Чонгор Барањ. Сваки играч је дао огроман допринос у освајању светског злата и никога не треба издвајати. Умем да будем тежак, да тражим мнго, да захтеван рад и дисциплину јер сам дошао из атлетике, веома напорног спорта и хвала им што су ме трпели и слушали  до заједничког великог циља – светског злата. Победили смо два пута Немце на њиовом терену пред невероватном, али изузетно спортски васпитаном, публиком. Имају десет хиљада клубова и милион играча, више него цео остали куглашки свет. Распадом Југославије мислим да су, посебно, два спорта у Србији добила простор за нове узлете – тенис и куглање. Веома су слични, тамо једна лоптица и милиметар могу да одлуче меч, овде једна кугла руши снове или их претвара у злато. Хвала и медијима који су наш успех овог пута заиста испратили на изузетан начин. Мораћемо да се навикнемо и на медијску пажњу.
1kuglasisampionisveta4Даниел Тепша је  уочи почетка такмичења на тренингу повредио бутни мишић и одиграо је 60 хитаца против БиХ и пет хитаца у финалу против Немачке:
- Жао ми је што овога пута нисам био у стању да помогнем на стази. Верујте, теже ми је било да гледам,  него да сам играо.
Милош Симијоновић, који је учествовао у освајању омладинских титула, овог пута се нашао и на победничком постољу за сениоре:
- Хвала селектору Поњавићу што је веровао у мене.  Нисмо сумњали у успех, јер смо у екипи имали Вилмоша Заварка, најбољег куглаша света. Он је 50 процената овог тима и када заигра како уме даје нам „ветар у леђа“. Нема тог ривала, ма какву публику имао, који би нам одолео.
Вилмош Заварко је, како је истакао Урош Драгојловић у уводној речи, ушао у анале светског куглања као играч који је два пута у једном дану премашио границу снова од 700 чуњева: 721 у полуфиналу против Аустрије и 705 у финалу против Немачке:
1kuglaskisampionizavarko- У прва два меча у групи сам играо добро, али  ми куглана није „давала“  чуњеве у пуној мери. Против Аустријанаца, који су повели, рекао сам себи да морам да  играм пуном снагом и био сам близу светског рекорда од 734 чуња. Две грешке су  ми поквариле резултат. У финалу  није било битно да ли ћу поново оборити 700 чуњева, била је важан играчки поен и победа. Нисам био сам, исковао сам злато са свим осталим члановима репрезентације.
Игор Ковачић, прошле године на СП био је најбољи јуниор, а оборио је и сениорски светски рекорд у спринту. Лане је са Радованом Влајковим и Робертом Ерњешијем био у омладинској селекцији Србије која је уз светску титулу оборила и екипни омладински светски рекорд:
- Био сам у екипи пре две године када смо освојили бронзу, сада сам са Виликом који је вођа и наш узор у овом тиму, освојио злато. Било је напорно, није увек све ишло како смо планирали, али је конац дело украсио...
Дебитант Радован Влајков се захвалио селектору Поњавићу и свом тренеру у шампионском тиму Београда и јуниорској репрезентацији Војку Павловићу и истакао:
- Нема ниша лепше за спортисту неко када на првом сениорском шампионату света, после три јунирска екипна злата освоји титулу. Верујем да сам оправдао поверење...
О успесима кадетских селекција, говорио је Војко Павловић генерални секретар КС Србије:
1kuglasisampionisvetaponjavicidragojlovic- Са седам медаља – три златне и по две сребрне и бронзане, били смо најпријатније изненађење кадетског Шампионата света одиграног пре сениорског. Прво су нас кадеткиње обрадовале екипним сребом, потом је микс тандем Марко Антић - Хермина Лукач освојио злато, затим  је мушки тандем Себастијан Молнар и Марко Антић дошао до светске титуле, а као шлаг на торти  биле су четири медаље последњег дана: појединачно злато Хермине Лукач,  сребро Кристине Љубенковић за комбинацију и две бронзе Хермине Лукач за  комбинацију и Кристине Љубенковић у појединачном делу. Створена је одлична атмосфера која се пренела и на наше сениорске тимове  и мали Шпајхерздорф ћемо дуго памтити по овим изузетним успесима.
Конференцији за медије присуствовали су Уна Павловић шеф кабинета министра омладине и спорта Вања Удовичића, Мирија Митић  посебни саветник министра за омладину и спорт, др Дане Корица саветник Александра Шоштара председника Спортског савеза Србије, функционери Куглашког савеза Србије, представници београдских клубова и пријатељи куглашког спорта.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 27 мај 2015 18:16
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија