Кућа Добрих Вести

Login

Плетикосић седми путник за Рио!

Оцените овај чланак
(1 Глас)

 

1viza2pletikosicМИНХЕН - Крагујевачки стрелац Стеван Плетикосић, заузео је седмо место у гађању ваздушном пушком првог дана Светског купа на олимпијском стрелишту у Минехну са 99,1 круг и освојио визу за Рио!
У финалу је победио Ћинан Жу (Кина) са 206 кругова испред Владимира Масленикова (Русјиа) са 205,7 и Олеха Царкова (Украјина) са 184,2 круга. Царков, шестопласирани Адхинав Биндра (Индија) и седми Плетикосић освојили су олимпијске визе. Од осморице финалиста, четворица нису имали извађене улазнице за олимпијски турнир идуће године, а отпао је  осмопласирани Румун Молдовеану.


Пре финала Плетикосић је био осми са 627,1 круг колико је било потребно за  улазак у октет који је одлучивао о медаљама и олимпијским квотама. Најбољи после основног дела био је Украјинац Царков са  630,8 кругова. Милутин Стефановић је заузео 23. место са 624,6 кругова, Миленко Себић је био 29. са 624 круга. Укупно  су гађала 132 стрелца.
- Добро сам гађао основни део, имао сам после четири серије сјајан „пролаз“ за висок резултат, али сам у последњој серији попустио, осетио сам умор, погодио сам само 101,2 круга, али, на срећу, нисам угрозио пласман у финале – причао је после меча Стеван Плетикосић.-  У финалу је примарни циљ био да освојим визу, када је отпао Молдовеану и када сам и седмим местом освојио квоту, адреналин је пао,  направио сам грешку јер сам десетом дијаболом погодио 8,1 круг и испао из трке за медаљу. Веома сам срећан, прескочио сам Лондон, а испуњење норме за одлазак у Рио био је главни циљ у овој сезони. Мислим да ће нам екипа бити још бројнија.
Плетикосићу (43 године) ће у Рију бити шесто учешће на ОИ: 1992. у Барселони освојио је бронзу МК пушком 60 метака лежећи, потом је гађао у Атланти 1996, Сиднеју 2000, Атини 2004. и Пекингу 2008. (седми у финалу ваздушном пушком). Сада Србија има укупно седам  олимпијских виза. Две су у Гранади прошле године на СП освојиле Андреа Арсовић (пушка) и Јасна Шекарић (пиштољ), а две ове године на Светском купу у Кореји Ивана Максимовић (пушка) и Димитрије Гргић (пиштољ)  док су у Форт Бенингу златним медаљама карте за Рио извадили Милутин Стефановић (пушка) и Дамир Микец (пиштољ). У Минхену им се придужио и Стеван Плетикосић.
Ни једна српска такмичарка није ушла у финале ваздушном пушком које је вредело висока 417,3 круга. Андреа Арсовић је била 21. са 416 кругова, Катарина Бисерчић се пласирала на 46. место са 413,7 кругова, док је Ивана Максимовић, у конкуренцији 143 такмичарке, заузела 51. позицију са 413,5 кругова.
У основном делу Кинескиња  Донћи Чен је са 622,9 кругова поправила светски рекорд Силинг Ји (Кина) од 422,5 кругова из финала Светског купа у Минхену  2013. У финалу, злато је припало Силинг Ји (Кина) са 209,8 кругова, испред Хрватице Валентине Густин са 207,3 круга која је освојила прву од три олимпијске визе у овој дисциплини, док је бронза припала Донгћи Жанг (Кина) са 164,8 кругова.  Остале две олимпијске визе освојиле су (још је незванично) петопласирана Оливиа Хофман (Аустрија) и шестопласирана Лаура Нина Кроцер (Немачка).
За „ем – ку – ес“ гађале су и испуниле норму (392 круга) Драгана Тодоровић 415,6 и Јелена Живковић 409 кругова.
Одржане су елиминације, због великог броја пријављених, МК пиштољем за мушкарце и сва тројица српских репрезентативаца су се пласирала за квалификације у петак 29. маја после којих ће осморица најбољи нишанити медаље и две олимпијске визе. У другој групи Дамир Микец је био трећи саа 561 кргом, а Димитријe Гргић 11. са 557 кругова. Андрија Златић је у првој групи био 28. са 544 круга.
1vizastevanpletikosicПочела су надметања дама МК поиштољем 30 плус 30 метака. У првом делу 30 метака прецизно повела је Украјинка Костевич 297 кругова. Зорана Аруновић је тренутно 13. са 290, Јасмина Гргић 34. са 286, а Јасна Шекарић 52. са 284 круга. У петак  ће гађати још 30 метака брзом паљбом и осам најбољих на основу укупног резултата пласираће се у финале и борити за медаље и две олимпијске визе. За „ем- ку – ес“ (основни квалификациони резултат) гађала је Бобана Величковић и испунила норму (555) са 562 круга.
- Плетикосићева виза  је добра добитна комбинација за нас – коментар је Срећка Пејовића спортског директора СС Србије. - Испунили смо бонус од два стрелца у дисциплини ваздушна пушка и сада се окрећемо МК оружју где имамо два јака адута, Себића и Миросављева. Честитке Плетикосићу, био је и на путу ка веома високом резултату основног дела, али  конац дело није украсио... Резултати су били изузетно добри и  код жена,  оборен је и светски рекорд основног дела, али наше такмичарке нису их испратиле па смо остали без финалисткиња. Имам утисак да су мало уморне. Пиштољем код мушкараца квалификовали смо сва три стрелца, од дама очекујем да у брзој паљби буду на нивоу и да се изборе за финале...
Другог дана Светског купа  на коме учествује 901 стрелац из 87 земаља,  за пласман у финале бориће се српске такмичарке и такмичари МК пиштољем, док ће у елиминацијама МК пушком 60 метака лежећи гађати Миленко Себић, Стеван Плетикосић и Немања Миросављев, а за „ем – ку – ес“ Дејан Пешић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 28 мај 2015 18:29
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија