Logo
Одштампајте ову страницу

Због чега су друштвене мреже важне за бизнис

Оцените овај чланак
(2 гласова)

drustvenemrezeeeeeБЕОГРАД - Интернет маркетинг и друштвене мреже су постали неизоставан део бизнис плана многобројних компанија. Ипак, и даље постоји одређени део оних који се још увек нису одлучили на овај корак.

 

Поставља се питање да ли се уложено време у друштвене мреже, као и уложен новац, на крају исплати.


Оваквим уводним речима у прилог иде и чињеница да 93 одсто маркетара користи друштвене мреже у сврхе бизниса и не одустаје од тога. Због овакве статистике би требало да се запитате да ли можете себи да дозволите тај луксуз да будете међу 7 одсто преосталих?


Мноштво истраживања доказује да друштвене мреже унапређују пословање компанија и да компаније које их не користе веома брзо могу да изгубе трку са конкуренцијом. Веома честа грешка оних који не остварују успех користећи интернет маркетинг је недефинисање онога што желе да постигну.


Требало би напоменути да оно што једну праву интернет маркетинг кампању чини успешном јесте њен утицај на одлуку о куповини. Овоме у прилог иде чињеница да се све већи број људи пре куповине информише о производима путем интернета и друштвених мрежа. Прецизније, чак 74 одсто потрошача се приликом куповине ослања на информације прикупљене на друштвеним мрежама.
Међутим, није довољно само да одлучите да почнете да користите овај начин промоције и комуникације и да одмах очекујете резултате. Требало би нагласити да маркетинг на друштвеним мрежама није пуко објављивање различитих слика и статуса на Фејсбуку или само одговарање на пристигле поруке на Твитеру.


Посвећеност мрежи


Штавише, неопходна је потпуна посвећеност мрежи на којој компанија наступа како бисте могли да очекујете резултате. За то је, пре свега, неопходно да дефинишете циљ кампање, затим да урадите истраживање и да направите план активности на друштвеним мрежама. Тек после тога промоција може да почне.


Уколико немате времена за активно вођење друштвених мрежа, већу корист можете да остварите тако што ћете да ангажујете интернет маркетинг агенцију, него да недоследно водите само Фацебоок профил, на пример. Заправо, тиме можете да нанесете више штете него користи свом интернет маркетингу.


Поред тога што можете да промовишете своје активности и да пружите мноштво информација својим пратиоцима, можете и да искористите неке од следећих предности друштвених мрежа које се често занемарују:


Могућност праћења помињања вашег бренда на друштвеним мрежама како бисте спречили евентуалне неистине које могу да круже на овим платформама и тиме да угрожавају вашу репутацију.


Могућност одговарања на питања ваших купаца, прикупљање сугестија којима бисте унапредили своје пословање, или добијање комплимената и похвала како бисте знали да идете у добром смеру


Побољшавање СЕО оптимизације сајта (рангирања на Гугл претрагама) промовисањем сопствених садржаја са вашег сајта и/или блога, и добијањем више посета ка сајту


Могућност креирања веома корисних један-на-један односа са купцима који не само да могу да унапреде односе са сваким потрошачем појединачно, него који од њега могу и да створе особу лојалну компанији која ће радо препоручивати услуге компаније својим пријатељима


На којим друштвеним мрежама треба бити присутан?


Данас постоје стотине друштвених мрежа на интернету и свакако да ваша компанија не мора да буде на свакој од њих. Штавише, не би ни требало да будете присутни на некој друштвеној мрежи на којој нисте довољно активни и за чије пратиоце немате времена.


Да бисте одредили на којој мрежи да се активирате, а на којој не, неопходно је да утврдите вредност сваке од тих мрежа за ваш бизнис.


То је могуће да урадите тако што ћете да истражите на којој друштвеној мрежи се налазе пратиоци које интересују компанијске активности. Штавише, неопходно је да сазнате да ли су пратиоци на професионалнијим друштвеним мрежама или на друштвеним мрежама које користе како би се опустили и на којима би провели слободно време.


У сваком случају, којим год бизнисом да се бавите, постоје душтвене мреже за које би требало да пронађете времена и средства, а то су:


ФЕЈСБУК: као најпопуларнија друштвена мрежа на свету, она никако не би требало да буде прескочена. Чак 71 одсто старије популације који користе интернет се налазе на овој мрежи


ТВИТЕР: иако друга по популарности, ова мрежа са преко 320 милиона активних корисника месечно представља одличну платформу за промовисање компаније и њених активности


ЛИНКЕДИН: ово је основна друштвена мрежа свих компанија и може да се користи искључиво за посао. Путем ове мреже компаније траже сарадње, нуде послове или објављују своје пословне активности и свакако је препорука да имате пословни профил на њој
Поред ових мрежа, постоје и друштвене мреже које немају нарочито велики број посетилаца, али могу да буду место где је управо ваша тржишна ниша активна. Због тога оне могу да буду чак и исплативије од горе наведених најпопуларнијих друштвених мрежа.

То су, између осталих:


Google+
YouTube
Pinterest
Instagram
Vine
Tumblr
Quora


У зависности од тога да ли вам се у планирану интернет промоцију више уклапају слике, дужи или краћи видео-клипови, текстови или комбинације свега наведеног, можете да одаберете мреже које вам више одговарају. Свака од ових мрежа може да вам донесе различите користи уколико је употребљавате на прави начин.


Колико би требало да будете активни на свакој од друштвених мрежа?


Количина активности на друштвеним мрежама зависи од компаније, тренутне кампање и жељеног циља, тако да свака компанија има различит распоред објављивања. Међутим, постоје нека општа правила у вези са бројем објава којих би свако требало да се придржава, а то су:


ФЕСЈБУК: најмање два пута недељно, с тим да никако не би требало објављивати сваки дан


ТВИТЕР: најмање једанпут дневно, али уколико се одлучите за више од тога, правите минимум сат времена разлике између две објаве


ЛИНКЕДИН: најмање једанпут недељно, с тим да никако не објављујете више од пет пута недељно


Надам се да ће вам ови савети користити и да су подаци који су наведени у тексту били довољни да се одлучите за промоцију путем друштвених мрежа. Уколико сте се одлучили за промоцију свог бизниса на друштвеним мрежама прочитајте још и како да одредите када је најбоље време за објаву садржаја на друштвеним мрежама или савете за успесну интернет маркетинг кампању.

 

Извор: Kућа добрих вести/marketinguj.me


Последњи пут измењено петак, 18 март 2016 14:09
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015