A+ A A-

Укида се роминг између ЕУ и земаља Западног Балкана

Оцените овај чланак
(1 Глас)

dobrasvesti90065676БРИСЕЛ - Европска комесарка задужена за дигиталну политику Марија Габријел објавиће на самиту у Бугарској у мају 2018. године план за укидање роминга између ЕУ и земаља Западног Балкана.

 

Комесарка је истакла да не може да каже када ће роминг бити укинут, подсећајући да се на нивоу ЕУ о томе преговарало десет година.

 

Габријел је за портал Euroactiv.com рекла да ће представити детаљан сет мера на састанку о проширењу забране наплате роминга у ЕУ на Србију, Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину. На томе тренутно раде правни саветници Европске комисије, објавио је 6. децембра бриселски портал.

 

Бугарска, која 1. јануара преузима шестомесечно ротирајуће председавање ЕУ, 17. маја 2018. биће домаћин самита ЕУ-Западни Балкан у Софији.

 

У ЕУ се од 15. јуна не наплаћује роминг и грађани Уније могу широм блока да зову, шаљу поруке и претражују интернет на својим мобилним уређајима по истој цени као да су код куће.

Ипак, комесарка је истакла да не може да каже колико би времена могло да прође пре него што споразум о укидању роминга између ЕУ и западнобалканских земаља ступи на снагу.

 

"Заиста ми је важно да не распламсавам очекивања која нису изводљива и реална. ЕУ је за то требало десет година ... Треба да останемо мирни и урадимо то веома озбиљно јер су очекивања у региону огромна", казала је Марија Габријел.

 

Европска комесарка за дигиталну економију и друштво је за ЕУРАЦТИВ рекла и да ће "веома брзо" објавити "још најмање два веома конкретна пилот пројекта" у области дигиталне политике на Западном Балкану али није прецизирала о којим је пројектима или којој земљи реч.

 

Преговори о укидању роминга у ЕУ потрајали су целу деценију због неслагања између телекомуникационих компанија, које су страховале за свој бизнис, чланица ЕУ и европосланика.

 

Очекује се да телекоминикационе компаније, које су се противиле и укидању роминга у ЕУ, додатно узнемире планови за проширење забране наплате роминга на земље ван ЕУ.

 

Марија Габријел, бивша европосланица која је постала комесарка за дигиталну политику у јулу, рекла је да је први пут у јулу предложила проширење забране роминга на Западни Балкан.

 

Бугарска је "промовисање дигиталне политике ЕУ на Западном Балкану кроз постепено смањење накнада за роминг и повећање могућности за широкопојасни интернет" поставила међу приоритете будућег председавања ЕУ.

 

Међу приоритетима председавања у области дигиталне политике биће и образовање младих и да обезбеди да чланице одлучују о нацртима закона ЕУ о телекомуникацијама, сајбер безбедности, ауторским правима.

 

Извор: Euroactiv.com/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 24 децембар 2017 11:23

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани