Logo
Одштампајте ову страницу

Елвисов бицикл на излолжби у Бечу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

BICIKLA343434БЕЧ - У оквиру различитих манифестација којима се у Бечу обележава 200 година од настанка бицикла постављена је мултимедијална изложба „Радост вожње бициклом“ у насељу Нордбанхоф у другом округу на којој ће бити приказано 50 различитих бицикала.

 

Најзанимљивији експонат је црвени бицикл краља рокенрола, Елвиса Прислија. Његов бицикл је модел из 1948. године који је Елвис возио са тринаест година. Елвисов бицикл је изложен поред бицикала других познатих личности као што су писац Томас Бернхард, легендарни возач Хуго Коблет и многи други.

 

Крајем 19. века бицикл стиче велику популарност у Бечу. Око 1880. године отварају се прва бициклистичка удружења, а 1894. године одржава се прво такмичење у бициклизму. У почетку је вожња бициклом била рекреативна активност и одвијала се углавном на сеоским путевима да би временом ово превозно средство постало све учесталије у саобраћају. Правила за његово коришћење била су строга. Бицикл се возио само уз положен тест вожње, регистарску ознаку и ношење пиштаљке. Већ 1896. године Беч је имао више од дванаест хиљада регистрованих бициклиста. Наредне године бицикл је признат за пуноправно саобраћајно средство и дозвољена је вожња бициклом без регистарске ознаке.

 

Бицикл ослободио жене ношења сукње

 

Због строгих правила у одевању која су за њих важила, вожња бициклом за жене била је знатно отежана. Историчар Бернхард Хахлајтнер и аутор књиге „Мотор сам ја. 200 година вожње бицикла у Бечу“ сматра да је тек појава широких панталона ослободила жене спортског корсета. Хахлајтнер каже да је „политичарка и вођа синдиката, Ана Бошек, била једна од жена која се борила против правила да жене морају да носе искључиво сукњу.“

 

Кише, снегови, суше и помор коња заправо су довели до појаве бицикла 1816. године. Изумитељ бицикла, Карл Дрез из Манхајма, је у јуну 1817. године на путу дугом тринаест километара извео своју прву двочасовну вожњу бициклом. Дизајнер бицикли, Штефан Штајнер, сматра да се ово превозно средство није много изменило до данас. Иако је прошло више од двеста година од овог изума, бицикл и даље има готово исти размак између точкова: 1,2 метра. „Осим у начину на који се покреће, Дрезов бицикл од пре двеста година мало се разликује од данашњих бицикала, што сведочи о прецизности његовог изума“, рекао је Штајнер.

 

Изложба и остале манифестације у оквиру мултимедијалне изложбе биће отворене до 3. јуна 2018. године.

 

Истражите више ОВДЕ и ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015