Logo
Одштампајте ову страницу

Француска министарка спорта посетила Србију

Оцените овај чланак
(2 гласова)

movgovrsssssssМинистар омладине и спорта Вања Удовичић угостио је министарку спорта у Влади Републике Француске Лору Флесел, која је боравила у званичној посети Србији током протеклог викенда.

 

Министар Удовичић у августу 2017. године током боравка у Паризу састао се са министарком Флесел, разговарао о формализацији сарадње две стране у области спорта и посетио Национални институт за спорт (ИНСЕП).

 

Ова посета француске делегације Србији је резултат управо тог договора о реализацији сарадње.

 

Први дан посете почео је састанком двоје министараи чланова делегација, који је одржан у Палати Србија.Током билатералног састанка министри су разменили искуства у раду, разговарали о систему спорта у Француској и Србији и о јачању и новим могућностима сарадње кроз заједничке пројекте.

 

Након тога потписaн је споразум о сарадњи између француског Националног института за спорт (ИНСЕП) и Завода за спорт и медицину спорта Републике Србије, који су потписали директори Гани Јалуз и Горан Бојовић.

 

"За министра омладине и спорта не постоји већа част него да у истом дану прими три велика светска и олимпијска шампиона. Више од осам медаља су освојили на ОИ и СП, зато сам узбуђен. Разговарали смо о аспектима унапређења у спорту и омладини, како да заједничким снагама на европском тржишту остварујемо боље резултате", рекао је Удовичић.

 

Он је додао да се споразумом отварају врата за развој и конекцију спортиста, као и ширење спортског туризма.

 

Најтрофејнија француска олимпијка свих времена

 

"План је да се по једном годишње организују пријатељске утакмице репрезентација у Србији и Француској, на тај начин желимо да истанемо дуго пријатељство две земље и пошаљемо знак да је Француска стабилан партнер Србији. Можемо много тога да научимо од светске силе као што је Француска", навео је Удовичић.

 

Француска министарка спорта Флесел нагласила је да Србија дала велику подршку Француској у кандидатури за организацију Олимпијских игара 2024. године.

 

"Потписали смо споразум који нам омогућава да унапредимо сарадњу и разменимо знање. Француска и Србија су две велике нације. Имамо бројне смернице и велике пројекте са пријатељем и министром ВањомУдовичићем", рекла је министарка Флесел.

 

Лора Флесел је министарка спорта у Влади Републике Француске од маја 2017. године и најтрофејнија француска олимпијка свих времена, са пет освојених олимпијских медаља у мачевању. Носилац је многобројних признања и одличја, 18 пута првакиња Француске, шестострука светска првакиња, првакиња Европе у спортској дисциплини “мач”.

 

У наставку посете, министри и делегације обишли су Завод за спорт и медицину спорта на Кошутњаку, а затим су на СРЦ Ташмајдан присуствовали пријатељском ватерполо мечу женских репрезентација Француске и Србије.

 

Током првог дана посете са министрима су били државни секретари Предраг Перуничић и Дарко Станић, помоћник министра за спорт Дарко Удовичић, амбасадор за спорт из Министарства за Европу и спољне послове Француске Филип Виноградоф,амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони и остали сарадници.

 

Извор: Кућа добрих вести/Министарство спорта


Последњи пут измењено понедељак, 04 јун 2018 14:36
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015