Кућа Добрих Вести

Login

Београдски фестивал европске књижевности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

festivalknjizevnostiiiiiiБЕОГРАД - Издавачка кућа Архипелаг, у сарадњи са Домом омладине Београда, организује 7. Београдски фестивал европске књижевности од 26. до 29. јуна.



Читаоце на 7. Београдском фестивалу европске књижевности очекује узбудљива књижевна, филмска и ликовна недеља.

Током четири целовечерња мултимедијална књижевна програма публика ће моћи да прати седам читања познатих светских и домаћих писаца, четири пројекције филмова у оквиру ретроспективе Књижевност на филму, панел о култури у транзицији, изложбу цртежа и фотографија 12 аутора различитих генерација и поетика Из непосредне нестварности.

Замишљен као недеља врхунске књижевности, 7. Београдски фестивал европске књижевности одвија се под мотом: „Најбоље од свега. Најбоље за све.“

Главна књижевна звезда 7. Београдског фестивала европске књижевности је велики шпански и светски писац Хавијер Серкас, аутор славних књига Саламински војници, Анатомија једне побуне и Хохштаплер, које су доживеле више светских издања.

Међу писцима који учествују на 7. Београдском фестивалу европске књижевности налазе се британска песникиња Фиона Сампсон, немачка књижевница турског порекла Хатиџе Акин, познати британски прозни писац Петер Салмон, један од најчитанијих македонских писаца Венко Андоновски или једна од најчитанијих српских ауторки Јелена Ленголд.

Теоретичарка културе и медија Милена Драгићевић Шешић, уметник Саша Ракезић и филсми редитељ Стеван Филиповић ће на панелу Култура у транзицији разговарати о променама које су захватиле културу током друштвене и економске транзиције, али и током медијске и технолошке транзиције модерног доба.

Изложба цртежа и фотографија 12 аутора различитих генерација и поетика Из непосредне нестварности посвећена је прози „румунског Кафке“ Макса Блехера који последњих година, после деценија готово потпуног заборава, доживљава, светску славу. На изложби ће бити представљени радови Марка Јобста, Марије Ћалић, Мирона Мутаовића, Хане Рајковић, Магдалене Миочиновић Андрић, Наталије Мијатовић, Давида Пужадоа, Милице Лапчевић, Илеане Кац, Тијане Фишић и Дуње Ожеговић.

У оквиру програма Књижевност на филму биће приказан шпански филм Млада Паула Ортиса, настао по драми Федерика Гарсије Лорке Крвава свадба, немачки филм Букета Алакуса Једног Ханса са топлим сосом, по истоименом роману Хатиџе Акин, француски филм Доминика Кабрере Исцелити живе, по истоименом роману Мајлис де Керангал, као и италијански филм Енрика Пауа Анђео милости који је настао по истоименом роману Микеле Мурђије.

На 7. Београдском фестивалу европске књижевности гостује Литератур Цафе Гоетхе-Института Београд.

Београдски фестивал европске књижевности је отворени и мултимедијални догађај у коме се књижевност представља кроз различите форме: од књиге и јавних читања, преко разговора писаца с публиком, до изложби, ретроспектива савремених играних или документарних филмова потеклих из књижевности, као и видео презентација и других догађаја.

Београдски фестивал европске књижевности један је од најпосећенијих књижевних догађаја у Србији.

Његова публика је врло разноврсна у генерацијском погледу, јер је циљна група много шира од уобичајене публике књижевних догађаја.

Фестивал је протеклих година привукао велику пажњу јавности, а његови гости били су, између осталог, Давид Гросман, Петер Естерхази, Клаудио Магрис, Флоранс Ноавил, Гоце Смилевски, Арис Фиоретос, Терезија Мора, Драго Јанчар, Реј Робертсон, Барби Марковић, Томас Мајнеке, Бранко Чегец и Амир Ор. Неки од ових програма били су најпосећенији књижевни програми у Београду у овој деценији.

Београдски фестивал европске књижевности одржава се у Великој сали Дома омладине Београда: сваког дана у 19 и у 20 часова су читања познатих домаћих и страних писаца, а у 21 час је бесплатна пројекција филма из фестивалског програма Књижевност на филму.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија