Logo
Одштампајте ову страницу

Како до независне културе у регији?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

KooperativaaaaaaБЕОГРАД – „Корак напред – назад два“ – назив је отвореног панела који се организује у Београду а поводом тешког положаја независне културне сцене.

 

Ови разговори се воде у оквиру овогодишње Скупштине Кооперативе – регионалне платформе за културу који се организује у понедељак, 11. јуна са почетком у 17,30 часова у „Магацину“ (ул Краљевића Марка).

Посматрајући процесе који се одвијају око нас и ударе на независну културу и њене актере које можемо пратити широм земаља регије, а који доводе у питање и дестабилизују изборене позиције, чини се како смо у сталном враћању истог, континуираним враћањима на почетне позиције. Истовремено, независне културне сцене често су носиоци иновација, развојних процеса и иницијатори простора сарадњи како у локалним тако и у интернационанлим контекстима.

 

Програми подршке се континуирано смањују, стратегија културног развоја нема на видику, а о прогресивним културним политикама тешко да ико на позицијама моћи размишља.

 NKSS

Које су специфичности појединих локалних контекста? Које су додирне тачке? Који примери добрих пракси могу бити корисни за превазилажење поједних ситуација у којима се локалне сцене налазе? Шта су места сусрета и заједничког рада на којима можемо покушати да градимо неке заједничке борбе за боље позиције, развојне перспективе и снажење независне културе? Ово су нека од питања с којима ћемо се позабавити у модерираном отвореном разговору који ће се одржати у понедјељак, 11. јуна у 17:30 сати у простору Магацина. У разговору ће учествовати актери из различитих земаља регије - чланица платформе, као и представници актера независне културе у Србији.

 

Кооператива – Регионална платформа за културу службено је основана 2012. године након низа година неформалног деловања. Основана је од стране 21 организације из земаља регије Југоисточне Европе. Регионална платформа има два основна правца деловања: први је креирање дугорочног и одрживог оквира за сарадњу и развој независних културних организација у земљама Балкана, а други је развој савремених уметничких пракси, критичког јавног дискурса и иновативних организацијских модела.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 09 јун 2018 17:49
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015