Кућа Добрих Вести

Login

Да ли сте икада чули за други савет који је добио Икар за свој лет?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ikarБЕОГРАД - Сви ми знамо како се завршава прича о Икаровом лету. Тај трагични крај често служи као опомена да не треба да се лети превисоко. Или како народ каже: “Ко високо лети, ниско пада”.

Ипак, постоји савет који је Дедал дао свом сину Икару пре него што су полетели, и тај савет се често превиђа и заборавља када се Икаров неславни крај узима као пример.

 

За све оне који се не сећају баш потпуно грчког мита о Дедалу и Икару, испод можете да прочитате кратку препричану верзију.

 


Дедал је био изврстан изумитељ, један од највећих проналазача свог времена. Једна од његових креација био је и лавиринт у коме је био заточен Минотаур, пола човек пола бик, лавиринт који је био направио за краља Миноса. Дедал се замерио краљу Миносу јер је помогао Тезеју да убије Минотаура и побегне из лавиринта.

 

Због тога је био заточен на острву Криту, заједно са својим сином Икаром. Знајући да не може да побегне бродом, јер је Миносова војска претраживала све бродове, Дедал је схватио да је једино решење да одлети са острва, јер Минос једино ваздушне путеве није могао да контролише.

 

Као вешт мајстор, намерио је да за себе и сина направи пар крила која ће му помоћи у тој замисли. Дуго је сакупљао перје птица и причвршћивао га воском за лагану дрвену конструкцију.

 

Када су крила била спремна, Дедал је Икару рекао да не лети преблизу сунцу, јер ће му сунчева топлота отопити восак са крила и да ће пасти и удавити се у мору. Наравно, већина вас зна да је Икар управо то урадио и да је погинуо летећи превисоко.

 

Ипак, постоји и други савет који је Дедал дао Икару пред њихов лет; савет који се често превиђа када се овај мит препричава, и када га видите, потпуно ће вам се променити поглед на наравоученије ове легенде.

 

Тај савет гласи: Немој летети ни прениско, јер ће влага морских таласа да ти натопи перје, крила ће ти постати претешка, и завршићеш истом судбином као и да летиш близу сунца.

 

Шта ово значи за нас?

 

У остварењу наших намера често нас други плаше тиме да ћемо постати превише горди ако запуцамо превисоко. Ретко ко ће нас опоменути да нас чека исти пад ако потпуно занемаримо своје аутентичне жеље и препустимо се сигурним причама и малим прохтевима.

 

Пазите се, јер хладна вода сигурно чека и оног ко себе потцењује.


Да ли сте већ знали за друго Дедалово упозорење?

 

Ако нисте, како вам прича звучи сада када сте добили и другу страну?

 

Извор: Кућа добрих вести/kreiranje-uspeha.com


Последњи пут измењено субота, 16 јун 2018 13:31

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија