Logo
Одштампајте ову страницу

Прослављен Национални празник Републике Француске

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ambasador francuske fiksnaБЕОГРАД - У Резиденцији Француске амбасаде у Београду, у присуству више од хиљаду званица, прослављен је синоћ Национални празник Републике Француске - Пад Бастиље. Пад Бастиље одиграо се 14. јула 1789. године и представља симбол Француске револуције, а дан заузимања Бастиље у Француској се слави као државни празник.

 

Пријему су присуствовали и највиши званичници наше земље са председником Србије Александром Вучићем и председницом Владе Аном Брнабић, на челу, a том пригодом амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони је у свом говору нагласио да је протекла година била веома богата за француско-српске односе и да ће и наредни период бити такав.

 

                               prijem

 

Наглашавајући да Француска и Србија не заборављају своју историју амбасадор је подсетио да ове године обележавамо стогодишњицу од завршетка Првог светског рата, током кога су се Србија и Француска бориле заједно.

 

,,Наше савезништво, наше пријатељство се калило кроз искушења Великог рата. Ове године ћемо уприличити читав низ комеморативних свечаности, посебно од септембра до новембра месеца, како бисмо се заједно сетили ослобођења Србије 1918. године, односно, Београда 1. новембра исте године, ослобођења које су извојевале савезничке снаге под командом француског генерала Франше д Епереа. Француска, Србија не заборављају своју историју. Обнова Споменика захвалности Француској, у Калемегданском парку, на неколико метара одавде, која ће бити завршена ове године - сведочи о томе".

 

                              orkestar

 

Амбасадор Мондолини је предочио да су у току ових неколико последњих месеци имали у Београду две министарске посете – министра спољних послова и министарке спорта, као и посете више парламентарних делегација. ,,Посета председника Вучића Паризу, 17. јула потврђује тај нови замах. Сви се надамо да ће председник Макрон моћи веома брзо да дође у Београд како би још више оснажио наше стратешко партнерство". 

 

Наглашавајући да је значајно ојачала економска сарадња Француске и Србије, са добијањем значајних уговора, француски амбасадор је указао да продубљено и партнерство две земље у области културе и образовања. Наиме, више од 200 српских студената и истраживача добили су подршку за мобилност ка француским универзитетима, а од Француске школе у Београду план је да се направи центар изврсности у Србији као и носиоца франкофоније. 

 

                             ambasada francuske vucic

 

Председник Србије Александар Вучић је у свом обраћању рекао да Србија рачуна на Француску и њеног председника Емануела Макрона ,,као што је Француска увек могла да рачуна на Србију" и да Србија много очекује од сарадње са Француском, захваљујући се тој земљи на подршци у билатералним односима и на европском путу Србије. 

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 16 јул 2018 13:54
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015