Logo
Одштампајте ову страницу

Век од смрти Романових

Оцените овај чланак
(2 гласова)

romanovvvvvvvБЕОГРАД - Српска православна црква и Подворје руске цркве у Београду, уз благослов патријарха српског Иринеја, обележавају стогодишњицу смрти руске царске породице Романов.


У препуној руској цркви на Ташмајдану патријарх је јуче, на стогодишњицу, служио свету архијерејску литургију, одакле је кренула и литија.


Литија поводом обележавања 100 година од страдања Романових


Литија се кретала београдским улицама од Руске цркве до споменика Цару Николају, који се налази у парку прекопута председништва Србије, где је одржан молебан који је служио патријарх, уз саслужење свештенства руске цркве.


Патријарх Иринеј се обратио окупљенима испред споменика Цару Николају II Романову, истичући да је цар Николај један од највећих руских владара који је трагично изгубио живот.


„После његове смрти и смрти његове породице Русију је задесило крвопролиће, а број убијених сам Бог зна, јер је огроман“, рекао је српски патријарх.


Патријарх је указао и на велико пријатељство које је руски цар гајио према српском народу.

                                                       litija

 

 

Окупљенима се обратио и министар Ненад Поповић. Министар за науку и технолошки развој поменуо је речи цара Николаја да му је најпреча Русија, али да се после тога највише осећа Србином.


„Нас данас не би било да Николај није приморао савезнике да евакуишу српску војску из Албаније“, нагласио је Поповић.
Као што се Србија тада држала Русије и цара Николаја, треба и да се данас држи Русије и њеног председника Владимира Путина, који подржавају српске ставове о Косову и Метохији.


Данас у 12 часова у ректорату Београдског универзитета предавање о личности цара Николаја и о његовим везама са Србијом и српским народом одржаће архимандрит Михајло Биковић, настојатељ манастира Јовање, проф. др Зоран Мирковић са Правног факултета и политиколог и историчар др Борис Милосављевић.


Руска црква у Београду


Предавање је отворено за јавност и организатори позивају све заинтересоване грађане да се у среду 18. јула у 12:00 часова у што већем броју окупе у ректорату Београдског универзитета.

 

Извор: Спутник/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 јул 2018 18:36
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015