Logo
Одштампајте ову страницу

Премијера нове плесне представе ,,Сан летње ноћи” у Тивту

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sanletnjenociБЕОГРАД - Премијера нове плесне представе ,,Сан летње ноћи”, у копродукцији БИТЕФ театра (БИТЕФ денс компанија) И Центра за културу Тиват, биће премијерно изведена 23. јула 2018. године у оквиру Фестивала плесног театра у Тивту.

 

Фестивал Пургаторије, сцена Атријум Бућа, Тиват , Црна Гора: 23.07.2018. у 21:30.

 

Представа се реализује уз подршку Секретаријата за културу града Београда и Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

Плесна представа ,,Сан летње ноћи” наставак је репертоарске политике БИТЕФ денс компаније да публици представи различите стилове савременог кореографског театра, кроз плесна “читања“ великих дела светске књижевности. После „Отела“, „Магбета“ и „Сонета“, ово је четврти плесни комад који за своје идејно полазиште користи дела Вилијама Шекспира.

 

“Савремена плесна представа Сан летње ноћи полази од Шекспирове констатације „Човек је тек магарац, ако би хтео да разлаже сан“, смештајући тог човека у будући век трансхуманизма. Програмирање снова, реорганизација звезда и побројавање латица на „кревету од ружа“ карактеристике су киборга, које за последицу имају инсомнију и трајно укидање сна. Представа почиње од предиктоване будућности у којој Интерфејс мозак-рачунар више не препознаје имагинацију или емоцију као вредност. Кроз изненадне блескове сећања, представа се креће временски уназад разоткривајући пут еволуције који, када га је човек преузео - постаје декадентан. Људска опседнутост артифицијелном интелигенцијом „АИ“ неодољиво подсећа на магареће „ИА“ које нам Шекспир духовито предвиђа. Шала на сопствени рачун, можда је најбољи начин да се човек прене из вечите јаве.”, каже кореограф представе Исидора Станишић.

 

О кореографу

 

Исидора Станишић рођена је 14.8.1975. у Београду. Завршила је Балетску школу „Лујо Давичо“ у Београду као ђак генерације. Током школовања била је ангажована у представама класичног балетског репертоара у Народном позоришту. По завршетку школовања опредељује се за савремени плесни израз за који се усавршава у иностранству као стипендиста Националног кореографског центра у Монпељеу, стипендиста ВЕБ ДАНС-а у Бечу и стипендиста Гете Института за Глобал Данс у Дизелдорфу. Знање из области савремене игре наставља да обогаћује похађајући многобројне радионице у земљи и иностранству. Данас се савременом игром бави као играч, кореограф и педагог. Остварила је многобројне улоге у савременим плесним и драмским представама и као аутор-кореограф креирала је преко десет представа савременог плесног израза. Од 2003. ради као педагог у Балетској школи „Лујо Давичо“ где је и један од покретача оснивања одсека за савремену игру. Предаје: класичан балет, савремену игру, репертоар и модерне подршке. Са првом генерацијом одсека савремене игре осваја III награду, а са другом генерацијом 2009. осваја и I награду на светском такмичењу балетских школа TANZOLYMP у Берлину, где 2013 и њена трећа генерација осваја ИИ награду. Њени ученици редовно освајају прве награде на Републичком такмичењу, а многи од њих примљени су на европске академије где студирају савремену игру. Као играч, награђена је на интернационалном такмичењу савременог плеса у Тревизу. Као кореограф награђена је на Фестивалу кореографских минијатура као лауреат. Добитник је Парлићеве награде за извођачки и кореографски допринос, поменуту награду добија и као извођач у ИСТЕР театру за представу „Три сестре – около наоколо Чехова“, као и Специјалну награду за иновативност за кореографију представе „Град“, коју додељује УБУС.

 

Битеф денс компанија

 

Битеф денс компанија основана је 2009. године као прва трупа савремене игре у Србији која је везана за једну институцију културе, и која је омогућила да публика током целе позоришне сезоне може да прати квалитетан плесни театар. Током осам година постојања Битеф денс компанија је реализовала чак двадесет шест плесних продукција и преко сто гостовања у земљи и свету (Словенија, Хрватска, Црна Гора, Пољска, Шведска, Мађарска, Јапан, Босна и Херцеговина, Македонија...). Компанија је остварила сарадњу са неким од најеминентнијих домаћих, регионалних и европских кореографа, попут Гаја Вајцмана, Рони Хавер, Јасмин Вардимон, Исидоре Станишић, Едварда Клуга, Матјажа Фарича, Далије Аћин Тхеландер, Зорана Марковића, Маше Колар, Бранка Поточана, Леа Мујића итд.

 

Представе Мириси цимета, Отело, Божанствена комедија, Кармен у ИВ рунде, Алфа бојси, Yестердаy, Дон Жуан, Птице..., допринеле су да се формира нова публика која редовно прати плесни репертоар, а отворена је и плесна сцена за децу која има за циљ да најмлађој публици приближи уметност игре.

 

Биланс рада Битеф денс компаније након осам година чини велики број награда - чак двадесет три. Од тога - три награде „Димитрије Парлић“, кореографима Едварду Клугу, Јасмин Вардимон и Милошу Исаиловићу, девет награда играчима компаније за плесне интерпретације, награде на фестивалима за представе у целини, као и две Специјалне награде за иновативни приступ у савременом плесном театру кореографкињама Исидори Станишић и Далији Аћин Тхеландер.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 јул 2018 11:42
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015