Logo
Одштампајте ову страницу

Велика кубанска звезда на београдском џез фестивалу: Чучо Валдес

Оцените овај чланак
(1 Глас)

cucovaldesБЕОГРАД - Чучо Валдес (Chucho Valdés), највећа звезда афро-кубан џеза, долази да подигне публику на ноге у недељу, 28. октобра на 34. Београдском џез фестивалу.



Сви љубитељи кубанске музике и врхунског латин-џеза у нашој земљи са одушевљењем ће дочекати гостовање легендарног Чуча Валдеса и његовог Jazz Batá трија.

Шестоструки освајач награде Греми и троструки добитник Латин Гремија, највећих признања у популарној музици, пијаниста и композитор Чучо Валдес кључна је фигура у историји афро-кубан џеза. Прекретницу у његовој каријери обележио је албумJazz Batá, на коме је 1973. први пут спојио џез са традиционалним ритмовима светих бата-бубњева, што ће се наћи у основи музике састава Иракере. На Београдски џез фестивал се симболично враћа тачно четири деценије од наступа са тим легендарним бендом, кад је у друштву Артура Сандовала и Пакита де Ривере опчинио нашу публику у Великој сали Дома омладине Београда.

Хесус Чучо Валдес долази из породице која има дугу музичку традицију. Његов отац Бебо био је централна личност кубанске музичке сцене средином прошлог века, као пијаниста и аранжер у Тропицана Цлубу, и лидер оркестра Сабор де Цуба, све до одласка из земље после револуције 1960. године. Настављајући очево дело, Чучо је са Орqуеста Цубана де Мúсица Модерна, па потом и са Иракере, понудио до тада најбоље џез читање кубанске музике, које је постало стандард за све касније ауторе. Посебно је узбудљиво било његово откривање афричких корена тамошњих музичких жанрова и спајање са смелом џез импровизацијом. Од тог тренутка кубански допринос џезу почиње да се третира као уметнички битан, па чак и револуционаран.

Нови трио Чуча Валдеса представља нам нови живот пројекта Јазз Батá у пратњи младих ритмичара, доносећи са собом све чари страствене музике са Кубе, на начин на који је види овај јединствени џез уметник. Универзална музика за сва времена, која надилази жанрове!

Концерт Чучо Валдес Јазз Батá трија у оквиру 34. Београдског џез фестивала биће одржан у Комбанк дворани (Дом синдиката), у недељу 28. октобра 2018. године.

 
 
Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине

Последњи пут измењено понедељак, 23 јул 2018 16:47
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015