Logo
Одштампајте ову страницу

Смотра Савеза извиђача Србије у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

smotrauosammmmmБЕОГРАД - Од 27. јула до 5. августа 2018. на Ади Циганлији ће бити организована 10. Смотра Савеза извиђача Србије уз разне програме за учеснике али и Београђане и госте престонице.

 

Једна од извиђачких активности, можда и највећа у Србији, Смотра савеза извиђача Србије организује се сваке четири године, а овог лета одржаће се у Београду.

 

Овогодишња Смотра конципирана је кроз четири тематске целине: Заштита животне средине, Историја и традиција Србије, Култура и Наука.

 

Деца и млади из десетак земаља и Србије, кроз радионице имаће прилику да упознају Србију, али и да размене искуства у раду са извиђачима из других држава.

 

Учесници 10. Смотре Савеза извиђача Србије, њих око 800 како на простору саме Аде Цигналије, тако и кроз цео Београд, имаће прилику да обиђу неколико значајних научних и историјских институција, и на тај начин ближе се упознају са истојим, културом и науком Србије, али и да науче неке од старих заната током радионица, праве макете објеката или саме камп објекте током радионица традиционалног извиђаштва.

 

Такође радионице ће одржати и представници четири религије заступљене и у Србији, представници православне и католичке цркве, те исламске и јеврејске заједнице.

 

Смотра Савеза извиђача Србије: Жива библиотека, Авантура дан…

 

Учесници Смотре имаће прилику да током вечерњих активности 2. августа буду учесници Живе библиотеке када ће моћи да кроз разговоре са представницима различитих осетљвих и мање заступљених група младих сазнају више о њима, њиховом животу, али и да они чују више о извиђачима од самих извиђача.

 

Такође, током Смотре, учесници ће као и на другим извиђачким активностима учествовати на вечерњим културно-забавним акцитностима.

 

С обзиром да је и сам терен Смотре у кругу најпопуларнијег купалишта у Београду, учесници ће имати организоване и разне интерактивне активности на води и „Авантура дан“, као и излете до неког од значајних места Београда.

 

Дан свитања

 

Често се може чути да деца мало времена проводе у природи и са другарима, већ да су чешће уз рачунарску опрему и друштвене мреже.

 

Савез извиђача, као најстарија организација у Србији али и свету, постоји већ више од 100 година.

 

Кроз рад у малим групама, деца и млади захваљујући вршњачким едукаторима, старијим другарима који су већ прошли кроз извиђачки програм, могу се научити сналажењу у природи, како да изграде тимских духа, стекну комуникационе вештине, а све што им може помоћи у даљем животу и ван извиђачке организације.

 

Сви који живе у Београду или се тренутно буду затекли у Београду, као и туристи из других земаља, имаће прилику да један да проведу за извиђачима.

 

Тачније, у среду 1. августа, на дан када је основан извиђачки покрет у свету, међу извиђачима познат и као Дан свитања, биће приређен Отворени дан и сајам извиђаштва.

 

Тог дана свим заинтересованим посетиоцима Аде, али и онима који намерно дођу на Аду Циганлију, извиђачке групе из Србије, али и Велике Британије, Босне и Херцеговине, Израела, Француске, Украјине, Словеније, Швајцарске и других земаља, представиће свој рад и ближе им објаснити ко су и шта раде извиђачи у свету, а и код нас.

 

Организатор манифестације је Савез извиђача Србије.

 

Извор: Дан у Београду


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015