Logo
Одштампајте ову страницу

Фестивал европског филма у биоскопу Патосинема

Оцените овај чланак
(1 Глас)

patosinememermreСМЕДЕРЕВО - Од 8. до 15. августа 2018. године од 20.30 часова, моћићете да уживате у филмовима на отвореном простору у оквиру летњег биоскопа Патосинема (Дунавски парк) потпуно бесплатно.

 

У склопу фестивала биће приказана филмска остварења европске кинематографије 8 земаља Европске уније. Европска унија прогласила је 2018. годину Европском годином културног наслеђа, те се овогодишњи фестивал одржава у том духу, под мотом „Наше наслеђе: где прошлост сусреће будућност”, с идејом да се посетиоци подстакну на откривање и истраживање европске културне баштине, кроз филмску уметност.

 

Фестивал европског филма организује Делегација Европске уније у Србији, ЕУ инфо центар у Београду, у сарадњи са Мрежом културних центара земаља Европске уније (EUNIC) и летњим биоскопом Патосинема. Као и увек, сви програми биоскопа су бесплатни, а ове године све пројекције почињу у 20.30 часова.

 

Биоскоп ПАТОСИНЕМА се реализује у оквиру манифестације Културно лето 2018. Центра за културу Смедерево, под покровитељством града Смедерева.

 

Програм

 

Среда, 8. авг – Фер-плеј [2014, СК], 100’

 

Заједнички ческо-словачки пројекат који оставља без даха. Чехословачка 1983. године. Филм говори о Ани, спринтерки која се нада да се такмичи на Олимпијади, а изабрана је у национални тим. Она се налази на специјалном лекарском третману, где јој тренер даје анаболичке стероиде ("Стромба"). Њене перформансе се повец́авају, али касније открива негативан ефекат узимања стероида, чиме престаје да их користи. Њена мајка види учеће Ане на Олимпијади као прилику да емигрирају и тајно јој даје стероиде. У међувремену, Ана се заљубљује и све мање жели да емигрира.

 

Четвртак, 9. авг – Кратки филмови БАФТА 2017 [2017, ВБ], 98’

 

Погледајте осам кратких филмова и анимација номинованих у British Short Film и British Short Animation на филмским наградама ЕЕ British Academy Film Awards.

 

Петак, 10. авг – Мађари за Барсу [2014, ХУН], 85’

 

Три потресне људске судбине. Више од обичне приче. После револуције 1956. године његови клупски саиграчи су постали Kocsis и Czibor, два генија златног тима. Три мађара заувек су освојили срца Шпанаца и Каталонаца. Њихов живот су поред успеха обележиле потешкоће, као и трагедије. Добитник златне лопте Луис Суáрез, као и његови некадашњи саиграчи говоре у филму, а такође говоре и синови легенди. Незаборавни мечеви, досад невиђени голови, фантастичне финте и пасови.

 

Субота, 11. авг – Живот и сећања и Шарлатан Мањифико [2017/16, СЛО], 25’ и 60’

 

Из Словеније нам стижу два документарна филма, „Шарлатан Мањифико“ и „Живот и сећања“. Први филм представља забавни заплет одличне музике, спонтаних и комичних ситуација, речју портрет музичара Магњифика. Документарни филм приказује његову каријеру од почетка осамдесетих до светске славе с хитом као што је Хир Ај Кам Хир Ај Го.

 

Недеља, 12. авг – Тужилац, бранилац, отац и његов син [2015, БГ], 102’

 

Два амбициозна адвоката суочавају се на суђењу команданту Милораду Крстићу, оптуженом за ратне злочине у рату у Босни. Бранилац Фин започиње истрагу како би потврдио сведочење младог сведока - и ускоро среће младићеву породицу. Филм је инспирисан истинитом причом.

 

Иглика Трифонова (1957) је 1982. године дипломирала филмску и ТВ режију. Каријеру је започела као интернационално награђивана редитељка документарних филмова. Као редитељка и сценаристкиња 2001. године, снимила је свој први играни филм. Од тада је успешна и етаблирана филмска ауторка са 15 документарних и три играна филма.

 

Понедељак, 13. авг – Упад код Бергмана [2013, СЕ], 107’

 

Група познатих међународних филмских продуцента, међу којима су Michael Haneke, Clair Denis и Alejandro Gonzalez Iparritu истражују осамљену куцу коју је изградио познати шведски режисер Ингмар Бергман на острву Фаро на Балтичком мору, док размишљају о његовом богатом филмском наслеђу, посећујући оближње локације виђене у многим његовим филмовима. Додатни интервјуи са људима као што су Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, нуде доказ о Бергмановој богатој визији и трајном утицају на филмски свет.

 

Уторак, 14. авг – Нисам ђубре [2016, ФРА], 111’

 

Након што је брутално нападнут на улици, Еди лажно оптужује Ахмеда, идеалног кривца, кога је уочио на улици неколико дана пре напада. Док Ахмед упада у канџе немилосрдног правосудног система, Еди се труди да нормалним током настави живот са женом и сином. Добија нови посао и све изгледа као да се вратило у нормалу. Међутим, полако га притиска бреме његовог неморалног поступка… Ризикујући да изгуби све, Еди ће покушати да открије истину…

 

Среда, 15. авг – Дечак на мосту [2016, CY], 85’

 

Филм који је освојио бројне међународне награде, који ни вас неће оставити равнодушним. Кипар 1988. У наизглед идиличном кипарском селу, дванаестогодишњи Сократ безбрижно проводи летње дане у вожњи бицикла, узнемиравајући локално становништво паљењем ватромета, све док се изненада не нађе у центру истраге убиства које открива тамну породичну тајну и заувек мења његов живот. Суочен са дилемом која мења његов живот заувек, Сократ открива значење љубави, лојалности породици и храбрости.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 08 август 2018 13:21
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015