Logo
Одштампајте ову страницу

Белешка о београдском метроу

Оцените овај чланак
(3 гласова)

metroioioioioioПосле Другог светског рата метро је у првом државном документу споменут тек 1950. године, док су идеје о прокопавању железничког тунела испод Београда старије од сто година.

 

О томе колико је хитно да Београд, који се брзо развија, добије метро, говорило се још пре Другог светског рата.

 

У Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат (Музеј књиге и путовања, Музеј српске књижевности) сада је стигла оригинална, непозната документација о изградњи београдског метроа из 1951. године! Дакле, тек пошто су нове послератне власти одлучиле да се озбиљно позабаве изградњом метроа, нека од важних докумената из тог периода сада су, после много деценија, по први пут доступна јавности.

 

Међу документима се налази неколико писама која су упућена италијанским властима, у вези са изградњом римског метроа. Југословенска власт желела је да искористи искуства Италијана, који су управо у том тренутку започињали градњу свог првог метроа, који је пуштен у саобраћај 1955. године. У међувремену, Римљани су добили један од најнапреднијих метроа на свету, док је у Београду мало шта урађено.

Копије докумената ће бити ископиране и предате помоћнику градоначелника Горану Весићу, са надом да ће бити од помоћи за наставак пројекта београдског метроа.

 

Сви знамо да је Београдски метро епски подухват, чији се планови већим делом налазе у митологији него у стварности. Међутим, мало ко зна да Срби умало нису међу првима на свету добили метро! У тренутку када је ова новотарија постојала само у Лондону и Глазгову, јављају се београдској општини двојица грађана по имену Гугла и Гал и траже концесију да од Кнез Михаилове улице до савског стоваришта прокопају тунел којим би била спроведена железница за превоз робе и путника и водовод. Општина им је дала тражене гаранције 14. маја 1883. године, међутим овај мистериозни двојац однела је бујица историје у непознатом правцу - нестали су без трага и гласа.

 

Први трамвај је улицама Београда кренуо 14. октобра 1892. године а већ 1912. трамвајима се возило 7,5 милиона путника годишње... Предратна трамвајска мрежа била је много разгранатија од данашње. Идеја о железничком тунелу између железничке станице у Савском амфитеатру и железничке Станице Дунав рођена је још 1923. године када је предвиђена урбанистичким планом за Београд. До изградње тунела није дошло, иако је архитетка Св. Лазић 1936. године у више наврата у јавности апеловао на неодложну изградњу тунела, јер би он могао да служи и као склониште против ваздушног напада у случају будућег рата...

 

Било је ту још изванредних предлога, идеја, анализа, прорачуна исплативости и развоја градског језгра, која су сва ишла у прилог хитној изградњи метроа.... тридесетих година XX века.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 14 август 2018 10:38
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015