Logo
Одштампајте ову страницу

Ускоро почиње обнова куће Милеве Марић и Алберта Ајнштајна у Кисачкој

Оцените овај чланак
(3 гласова)

milevaghghghНакон више година најава, на јесен ће почети обнова куће у Кисачкој 20. у Новом Саду, где је једно време живела наша математичарка Милева Марић са супругом Албертом Ајнштајном.

 

 

Завод за заштиту споменика културе је, наиме, расписао тендер за обнову фасаде ове куће која је већ дуги низ година предвиђена да буде музеј посвећен Милеви Марић. У питању је део пројекта обнове фасада и кровова старих здања у Подграђу Петроварадинске тврђаве и центру града.

 

Поред куће у Кисачкој 20, у овом кругу је предвиђено и сређивање кућа у Штросмајеровој 5 и 14, Збирке стране уметности у Дунавској 27 и зграде на Тргу слободе 4, на самом углу са улицом Модене.

 

У наредних месец дана требало би да буде одабран најповољнији понуђач, а процењена вредност радова на ових пет кућа је 18,7 милиона динара. Подсетимо да је ово наставак обнове фасада започете прошле године и до сада је обновљена 21 фасада у Подграђу Тврђаве. Ове године је већ расписан тендер за обнову још пет кућа и то у Назоровој 1 и Штросмајеровој 7,9, 12 и 18 и за то је издвојено 20 милиона динара, укључујући и ПДВ.

 

Прошле године је Република дала Новом Саду 100 милиона динара за обнову, а овде године, како су навели раније у Заводу, још 150 милиона динара.

 

Обнова куће у Кисачкој 20 требало је да почне у мају ове године, али се то није догодило. У фебруару прошле године постављена је табла, на којој пише да су у Кисачкој 20 део свог живота провели Милева Марић Ајнштајн и њен супруг Алберт Ајнштајн.

 

Иницијатива да се оснује музеј Милеве и Алберта у Кисачкој 20 појавила се први пут 2007. године. Тада се њихов унук, Бернард Цезар Ајнштајн, обратио Граду Новом Саду изразивши спремност да се кућа поклони Новосађанима, уколико једна просторија постане музеј посвећен научницима. Међутим, Бернард Ајнштајн је у међувремену преминуо, а до реализације овог пројекта никада није дошло.

 

Извор: 021.rs/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 17 август 2018 16:22
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015