Logo
Одштампајте ову страницу

Мале тајне великих дигитал менаџера

Оцените овај чланак
(0 гласова)

d8urssdfdf56565656Social Media Manager, Community Manager, Digital Manager и други називи за слична занимања у последњих неколико година постали су изузетно популарне и све траженије професије, нарочито међу млађом популацијом. Због чега је тако?

 

Са једне стране, све више брендова и компанија увиђа важност и бенефите присуства на друштвеним мрежама, док са друге стране, они који користе друштвене мреже у приватне сврхе, мисле да их довољно добро познају да могу да воде и бизнис налоге. Истина је да се тон, начин, форма и садржај комуникације и те како разликују између приватних и бизнис профила и налога на друштвеним мрежама.



Не постоји унифицирана формула како успешно водити бизнис страницу на Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter профилу или некој другој друштвеној мрежи, јер комуникација, па и сам одабир друштвених мрежа, као канала за спровођење исте, зависе од многих фактора, укључујући циљну публику и кључне поруке.



Без обзира на то да ли ваша комуникација корпоративно или бренд оријентисана, да ли вам је циљ да подигнете видљивост, продате производ или испромовишете услугу, као и за које сте се друштвене мреже определили као релевантне за ваш бизнис, важно је да ваш наступ на друштвеним мрежама привуче пажњу пре свега опште јавности, а затим и ваше циљне групе. То значи да се морате издвојити од конкуренције, што се постиже оригиналним садржајем, али уз то је потребно и да будете на правој друштвеној мрежи у право време, како би ваш садржај имао ефекта. Како то постићи?

Фокус

Не морате бити присутни на свим друштвеним мрежама. Од ваших кључних порука и циљне публике зависи и одабир друштвених мрежа за вашу комуникацију.

Иако Фејсбук и даље бележи највећи број корисника међу младима између 18-29 година, не треба занемарити пораст корисника ове друштвене мреже међу популацијом од 30 до 49 година, па чак и од 50 до 64 године. Стога, ако се обраћате нешто старијој и зрелијој циљној публици, потражите је на Фејсбуку.

Са друге стране, на Инстаграм-у је доминантна млађа популација, те је највећи број корисника ове друштвене мреже у групи од 18 до 29 година. Ако желите да дођете до младих, Инстаграм је право место за вашу комуникацију. Инстаграм публика воли да види нове производе, покажите им их.

ЛинкедИн је резервисан за нешто стручнију јавност и то ону од 30 до 49 година старости. Они су зрели, способни, знају шта желе и немају времена за губљење, те им треба пласирати јасне и недвосмислене поруке.

На Твитеру су такође млади, између 18 и 29 година и то већином факултетски образовани. Твитераши су сталној потрази за вестима и новостима, они траже понуде, акције, ревизије и идеје.
                                     okududufkdfdfdf

 

Тајминг

Водите рачуна у које време постављате објаве. Друштвене мреже често мењају алгоритме по којима приказују објаве, због тога је важно „ухватити“ вашу циљну публику бас онда када је највећа вероватноћа да се она налази на друштвеној мрежи на којој желите да им пласирате садржај.

На Фацебоок-у постујте крајем недеље и то у 1 или 3 поподне, на Инстаграму понедељком и четвртком између 8 и 9 ујутру, на ЛинкедИн-у средином недеље између 5 и 6 поподне, на Твитеру средом око поднева или између 5 и 6 поподне.

Садржај

Будите другачији, изађите из оквира, играјте се, прекршите правила, само тако ћете бити примећени. И најважније од свега, ризикујте, јер често су најбоље идеје оне које на прву руку делују сулудо.

Адаптација

Колико год атрактиван садржај имали, не можете га у истој форми и облику пласирати на различитим друштвеним мрежама. Потребно је прилагодити га карактеристикама саме друштвене мреже, али и њеној циљној публици.

Трендови

Пратите кретања и промене трендова. Друштвене мреже су „живо биће“ расту, сазревају и мењају се из дана у дан, некада чак и из минута у минут. Будите спремни да прихватите нове опције и могућности, да их имплементирате у ваше стратегије дигиталне комуникације и спроведете у дело у најкраћем року.

 

Извор: Bizlife.rs/Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 01 септембар 2018 16:17
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015