Logo
Одштампајте ову страницу

„Радост читања“ – Сајам књига од 21. до 28. октобра

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sajamammsmsmsПод слоганом „Радост читања“, 63. Међународни београдски сајам књига биће одржан од 21. до 28. октобра уз учешће 500 излагача из земље и иностранства, најављено је данас на конференцији за новинаре у Свечаној сали Старог двора у Београду.

 

Уводну реч имала је Ивона Јевтић, секретарка за културу, а присутнима су се обратили и Мохамед Амин Белхаж, амбасадор Краљевине Марока, и др Зоран Аврамовић, председник одбора Сајма књига, Мирјана Лукић, саветник директора Београдског сајма и Сања Милић, уредник програма Сајма књига.

 

На највећем и најпосећенијем сајму књига у региону учествоваће најзначајнији домаћи, као и инострани писци. Као Град Београд, ми се трудимо да анимирамо грађане да што више читају. Прошле године имали смо близу 200.000 хиљада посетилаца. Битно је да млади нараштаји осете блискост и љубав према књизи – рекла је Ивона Јевтић, изјавивши да јој је част што ће почасни гост 63. Међународног сајма књига бити Краљевина Мароко. – Прошле године имали смо седмодневну манифестацију Дани Марока у Београду. Том приликом, на Калемегдану, они су нам показали своју културу, традицију и уметност.

 

На штанду површине 100 квадратних метара изграђеном у оригиналном мароканском стилу, Мароко ће представити најзначајније националне издаваче, јавне институције и више од 1.000 наслова, а гости ће бити писац и уметник Тахар бен ЗYелун, историчар и генерални секретар Савета мароканске заједнице настањене у иностранству Абдела Бусуф, списатељица и преводилац Сана Шаири, док ће у Дому омладине 22. октобра концерт одржати Фарид Ганам.

 

„Драго ми је што је Краљевина Мароко прва арапска земља која је имала част да буде почасни гост на овако значајном догађају. Мароко ће имати свој штанд од преко сто квадратних метара, изграђен у нашем оргиналном грађевинском стилу“, рекао је Мохамед Амин Белхаж.

 

Поред гостију из Марока, у програмима Сајма учествоваће и перуански писац Сантјаго Ронкаљоло, португалски писац Валтер Уго Маи, словеначки песник Роберт Симонишек, амерички писац Питер Брет, преводиоци српске књижевности Јелена Сагалович (на руски језик) и Мирјана и Клаус Витман (на немачки).

 

Председник Одбора Сајма књига Зоран Аврамовић рекао је да је Сајам књига манифестација с најдужом традицијом и највећом посетом у Србији, а њен развој у последње четири године илустровао је подацима да је манифестација 2014. имала 971 домаћег излагача, прошле године 1.033, а број иностраних излагача је порастао са 48 на 116. Изложбени простор је повећан са 15.000 квадрата на 30.000 квадрата, број програма са 26 на преко 60, број награда је увећан са пет на осам, а број посетилаца са 164.000 колико је било 2014. на 187.000 колико је Сајам књига имао прошле године.

 

Приметивши да нови изазов пред Сајам књига поставља дигитална револуција, Аврамовић је изразио уверење да ће књига остати стуб српске културе чему ће допринети и сам Сајам и навео да истраживања показују да је читаност у Србији (осам посто) већа него у Француској (два посто).

 

Према речима уреднице програма овогодишњег Сајма књига Сање Милић обележавање јубилеја – 200 година од објављивања Вуковог Српског рјечника, 150 година од рођења Михаила Петровића Аласа, 125 година од рођења Милоша Црњанског и 120 година од рођења Десанке Максимовић биће повод да се види где је српска књижевност данас.

 

Најављено је и више трибина – „Пишем, дакле постојим“, „Мислити о књизи“, „Књига ће спасити свет“, „Бајка о кратковечној“, „Слушање/гледање књига“, „Књига у јавности“, „Време памћења“ и низ изложби којима ће такође бити обележени значајни јубилеји српске културе и књижевности, а град гост Сајма књига биће Ниш.

 

Школски дан је 25. октобар, а породични дани 22. и 23. октобар.

 

Биће додељене награде за издавача године, издавачки подухват године, најбољу дечију књигу, најбољем издавачу из дијаспоре, посебно признање за допринос у области науке, специјално признање за издавача, књигу или стрип, награда „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу, награда за најлепшу дечију књигу и специјално признање за младог дизајнера.

 

Током Сајма књига биће организовани и 49. Сајам образовања и наставних средстава, као и Сајам информисања, комуникација и маркетинга „Медија маркет“.

 

Цена појединачне улазнице износи 250 динара, а за групне посете 150 динара.

 

Извор: Кућа добрих вести/Београдски сајам

 


Последњи пут измењено субота, 29 септембар 2018 19:51
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015