Logo
Одштампајте ову страницу

Махатма Ганди - 150 година од рођења

Оцените овај чланак
(4 гласова)

peingМахатма Ганди је добро познат широм света па и у Београду постоје улица са његовим именом, док је на новобеоградској обали Саве постављена његова биста. На то је указао амбасадор Индије у Србији Субрата Батачарђи на почетку обраћања на скупу поводом прослављања 150 година од рођења Мохандаса Каранчанда Гандија (2. октобар 1869-30. јануар 1948).

 

Амбасадор Батарчарђи је казао да су мисли Махатме Гандија оставиле добок утисак и на многе личности на простору некадашње Југославије. „Током мог боравка овде мањем од два месеца, са радошћу сам могао да видим да многи академици са српских универзитета исказују спонтани интерес за живот и идеале Махатме Гандија.“ Само ове године, у пар наврата су српски професори писали чланке о значају Махатме Гандија, држали говоре о његовој филозофији, рекао је амбасадор Индије.

 

Лик Махатме Гандија...

 

Махатма Ганди, био је један од оснивача савремене индијске државе и утицајан поборник сатјаграхе, ненасилног протеста, на путу ка остварењу револуције. Књижевник, драматург и филозоф Рабиндранат Тагор (1861-1941) је Гандија први назвао махатма, што на санскриту значи "велика душа".

 

Ганди је успешно водио покрет за ослобођење Индије од британске власти те популаризирао ненасилне методе у остваривању политичких циљева. Такође је инспирисао остале народе у свету под колонијалном влашћу да раде на сопственој независности.

 

Ганди, рођен у Индији, у младости се школовао за адвоката у Великој Британији, а потом живео у Јужној Африци у којој је започео покрет за грађанска права индијских досељеника. Године 1914. се вратио у Индију где се после Првог светског рата (1914-1918) придружио Индијском националном конгресу (INC) и постао један од његових вођа.

 

Ганди је користећи своју харизму, преобразио INC у масован покрет и покренуо серију ненасилних акција са циљем да Индија добије независност од колонијалних власти. Због тога је више пута хапшен, али су његови напори коначно уродили плодом 1947. године када је Уједињено краљевство одлучило да Индији врати независност.

 

Ганди је убијен 30. јануара 1948. у резиденцији Бирла Хаус у Њу Делхију. Убица Натурам Годсе је сматрао Гандија одговорним за поделу дотадашње британске крунске колоније и да је учинио премного уступака муслиманима у новоствореном Пакистану.

 

Гандијев принцип сатјаграхе инспирисао је генерације демократских и антирасистичких активиста, укључујући и вођу покрета за грађанска права америчких црнаца Мартина Лутера Кинга (1929-1968.) и Нелсона Манделу (1918-2013), борца против апартхејда у Јужноафричкој Републици (ЈАР) и првог председника ЈАР који није био белац.

 

Ганди је често говорио да су његове вредности једноставне, преузете из традиционалних хиндуистичких веровања: истина (сатја) и ненасиље (ахимса). Гандијев рођендан је у Индији национални празник, а широм света се обележава као симбол мира и ненасиља.

                                                      anadaidr

 

Дуготрајне свечаности у част Ганди Џајанти

 

Овогодишњи 2. октобар је био посебан дан пошто њиме почиње обележавање 150. година од Махатминог рођења. Индијски медији извештавају како је влада Индије прокламовала да ће од 2. октобра повести свет у две године прославе заоставштине лидера седме најпространије (3,3 милиона квадратних километара) државе на свету.

 

Председник Републике Рам Нат Ковинд је на Раџ Гату, у источном делу главног града Делхија, одао пошту Гандиђију, како га, уз додатак “ђи” из поштовања Индуси називају. Премијер Нарендра Моди је то учинио на Ганди Смрити, некадашњој Бирла Хаусу где је убијен “Бапу”, или “отац”, још један назив који су Индуси дали Гандију. У уторак су на свечаностима стотине милиона ученика, у нацији од преко 1,3 милијарде људи наступале обучене као Махатма Ганди. Остатак света је, сећајући се Гандијевог најважијег принципа отпора без проливања крви, прославио Међународни Дан ненасиља.

 

Амбасадор Батарчарђи о Гандију

 

Наводећи Гандијеве речи: „Буди промена коју желиш да видиш у свету“, амбасадор Батарчарђи је на свечаности у амбасади Индије оценио да Махатма остаје један од највећих дарова Индије човечанству. „Његово име одјекује широм континената. Његов допринос светском миру и његово истицање ненасиља у опхођењу са угњетачима глобално су признати. Постоје многи знани цитати чувених личности о Махатми Гандију...

 

„Сви ће се сетити шта је Алберт Ајнштајн рекао о Махатми Гандију: 'Генерације које долазе тешко ће моћи да поверују да је такав човек од крви и меса корачао земљом'. Генерална Скупштина Уједињених Нација је 2007. прогласила овај дан Међународним даном ненасиља. Од тада се овај дан прославља широм света,“ подсетио је Батарчарђи.

 

Амбасадор је истакао како упркос томе што је Махатма Ганди рођен пре век и по, „његове идеје и даље мотивишу милионе Индуса. Махатма Ганди је пуно полагао на чистоћу. Рекао је да је 'чистоћа скоро божанственост'. Иницијатива премијера Модија Свач Барат или Чиста Индија, потиче од ове Гандијеве филозофије. Кади, руком рађена тканина који је заговарао Махатма Ганди, обезбеђује егзистенцију великом броју традиционалних занатлија Индије. Једнакост полова и еманципација жена су даље идеје веома важне и данас,“ беседио је амбасадор о Гандију.

                                                   deca3434

 

„Сећајући се живота Махатме Гандија“, наставио је амбасадор, „не могу а да не цитирам једну од његових мисли: 'Мој живот је моја порука.'

 

Батарчарђи је рекао и да је „Махатма Гандије веровао у „делај како проповедаш'. Током живота је одаслао свима поруку коју је и сам следио,“ навео је амбасадор.

 

Још незаборавних Гандијевих изрека

 

Индијски медији наводе и “друге незаборавне изреке великог човека“:

‘Снага не потиче од физичке моћи. Она долази од несаломљиве воље.’

‘Слобода није вредна поседовања уколико не укључије и слобода да се учине грешке.’

‘Планета Земља пружа довољно за задовољење свачијих потреба, али не и свачије похлепе”

‘Не смете изгубити веру у човечност. Човечност је океан; уколико је неколико капи у океану прљаво, океан неће због тога постати загађен.’

‘Живи као да ћеш сутра умрети. Учи као да ћеш живети довека.’

‘Најбољи начин да пронађеш себе јесте да се изгубиш служећи другима.’

‘Слава лежи у настојању да достигнеш циљ, не у његовом остварењу.’

‘Тамо где је љубав, ту је живот.’

‘Човек је производ својих мисли; оно што мисли, то постане.’

‘Свет можеш продрмати на частан начин.’

‘Слабић никада не може да опрости. Опраштање је својство јаког.’

‘Лако је стајати у гомили, али је потребна храбност да се одоли сам.’

‘Срећа јесте када су ти усађене мисли, речи и оно што јеси.’

"Да би очували демократију људи морају имати јак осећај независности, самопоштовања и постојаности" 

                                                    beliambasaodor                                                      

Манифестације у Србији у част Ганди Џајанти

 

Амбасадор Батарчарђи је казао да ће поводом 150 година од Гандијевог рођења у наредном периоду бити низ активности у Индији и у иностранству. Амбасадор је овом приликом свечано представио седам комеморативних марака о Махатми Гандију које су намењене српским медијима и личностима у Србији заинересованим за Гандијеву филозофију. Поштанске марке са Гандијевим ликом је издала Пошта Индије.

 

Свака од седам марака представља по један познати цитат Махатме Гандија који су и данас веома релевантни. Ти цитати су по амбасадору следећи:

 

Насиље је оружје слабих. Ненасиље је оружје снажних.

Уколико поседујеш чистоћу унутра и споља, можеш достићи побожност.

Плодоносан је само живот проживљен у служењу других.

Уколико негде живиш као пријатељ, можеш променити свет.

Доброта и величина су у једноставности.

Само када те изгуби човек те може стварно наћи.

Само је истина бог

 

Гости су могли да виде видео спот Гандијеве омиљене бађан, религиозне песме „Ваишнав Ђан То“ у извођењу Јадранке Јовановић примадоне Опере Народног позоришта, у обради композитора и диригента Војкана Борисављевића. Ваишнави су следбеници Ваишнавизма, једне од главних традиција унутар Хиндуиузма. Традиција је позната и као Вишнуизам, јер сматра Вишну за Врховног бога у „Хинду тријади“ која укључује такође Браму и Шиву.

 

„Прави Ваишнав је онај који осећа бол других,“ прокоментарисао је амбасадор Батарчарђи. Он је објаснио и да је „Ваишнав Ђан То“ познату религиозну химну из најзападније индијске савезне државе Гуџарат, у којој је Ганди рођен, написао песник из 15. века Нарсима Мета. Тај бађан је Гандиђи укључио у списак молитви које је устаљено певао пре састанака.

 

Премијер Моди је представио верзију те песме у Њу Делхију приликом затварања Међународне санитарне конференције Махатма Ганди. “Ваишнав Ђан То” су 2. октобра извели уметници из најмање 124 земље као музички допринос Гандију. Гости у амбасади су могли да чују и индијску верзију песме.

                                                                     deejaa

Амбасада Индије је, такође, организовала ЛЕД видео пројекцију Гандијевих порука испред Скупштине града Београда и испред зграде амбасаде Индије. Филм у спектакуларном визуелно-наративном формату, приказије важне догађаје из Гандијевог живота, његове цитате, изјаве, иницијативе, ручно рађене цртеже у воденим бојама и мастилу који симболизују једноставност Махатминог живота и учења. У пројекцији је истакнут значај који су Гандијево животно дело и филозофија оставили у савременом свету као и његова способност да инспирише младе генерације.

 

Иначе је 2. октобра 2018. на 3. програму РТС приказан докумантарни филм „Значај Гандија“. У филму се појављују различите особе из свих сфера живота које говоре о значају Гандијевих идеја и принципа. Кроз филм се види да грађани широм Индије инспирисани Махатминим животом проналазе решења за већину савремених, кроз промовисање здравог живота, мира, ненасиља, заштите животне средине, друштвених и политичких питања.

 

Из амбасаде Индије су, такође, саопштили да је на њиховој Фејсбук страници покренут интернет квиз о Махатми Гандију у оквиру кога ће сваке недеље до 2. октобра 2019. бити постављана нова питања. Победник, који ће бити биран сваког месеца, добијаће као награду књигу о Махатми Гандију.

Свечаности у Индији

У свеиндијској прослави Гандија учествује и Национални Музеј и библиотека Гандија у Њу Делхију. Дан уочи 2. октобра директор музеја А. Анамалаи открио је оно што је назвао „свестраним“ дигиталним прибором за учење о Гандију. Упаковани су Гандијеви рукописи и књиге о њему, видео и аудио снимци говора и молитви, те аудиовизуелне туре његових некадашњих домова. Тај материјал треба да обезбеђи да Гандијева заоставштина живи за генерације које долазе.

Једна у низу иницијатива у Музеју покренутих за обележавање Ганди Ђајанти је могућност да посетиоци чују откуцаје срца човека кога Индуси називају „Оцем нације“. Поставка је моделирана према Гандијевом крвном притиску измереном ЕКГ-ом 1937.

 

Откуцаје Гандијевог срца је одслушала и његова праунука Сукања Баратрам. Сукања, активисткиња за права жена и деце је новинарима казала да не сагледава заоставштину свог претка у смислу покрета, влада или међународних политика.

 

„Најбољи начин за одавање почасти Гандију је кроз самопосматрање и самокритику. Он је себе стално испитивао. Сви који пролазе кроз овај процес, уколико то чине са љубављу и у трагању за истином, у неком тренутку ће се подударити са Гандијевим“, сматра Сукања.

 

Ганди је био вегетаријанац

 

Свечаности у Београду су присуствовали представници Министарства спољних послова, Скупштине града, универзитета, медија и многобројне јавне личности. Ганди је био вегетеријанац, а та храна је корисна за здравље појединца и за животну средину, приметио је амбасадор Батарчарђи. Отуда су гости послужени вегетаријанском храном, пикантним самусама са поврћем и варивом од леблебија, уз танки индијски сомун налик „гуџаратској тапли.“  

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 07 октобар 2018 00:51
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015