Logo
Одштампајте ову страницу

Стоп ревизији историје

Оцените овај чланак
(1 Глас)

knjigatz20016Монографија Гидеона Грајфа „Јасеновац – Аушвиц Балкана – Усташка империја окрутности“, израелског истраживача Холокауста, представљена је сајамској публици у понедељак, другог дана овогодишњег Међународног сајма књига. Професор Грајф је премијерно представио своју студију од 700 страница у присуству преживелих из Аушвица који су први пут, након Другог светског рата, допутовали овим поводом у Београд да пруже подршку преживелима Јасеновца.

 

Презентацији је присуствовала и амбасадор Израела у Београду Алона Фишер Кам, Моше Ха Елион, председник Удружења преживелих Аушвица у 96 години живота, специјални гост Беатрис Грајф, сарадник Симона Визентала у 92. години живота, затим израелски професори и експерти за област холокауста, антрополошко-форензичких и јудаистичких студија.

 

Стоп ревизији историје

 

Реч је о монографији коју њен аутор Грајф, светски познати борац против ревизије историје, описује као упоредну анализу злочина у два најстрашнија концентрациона логора, Аушвицу и Јасеновцу: „Нацисти и усташе су брутално истребљивали људе на тим местима заборављајући на било какав морални кодекс. У њима није било ни трунке обичне људске саосећајности. У Јасеновцу су погажена сва ограничења нељудскости и зато се и данас морамо борити против идеологија које су довеле до тако страшних злочина“.

 

Професор Грајф је документовао 57 метода мучења и убијања заточеника у Јасеновцу, и сачинио анализу контроверзи о броју жртава и феномену порицања злочина у Другом светском рату, као и о проблему нарастајућег тренда неонацизма у Европи и шире, са фокусом на неоусташтво, посебно указујући и на истраживања аналитичара Светског јеврејског конгреса о рехабилитацији усташтва: „Упркос свим полемикама око броја страдалих у Јасеновцу, одговорно тврдим да је око 700.000 људи на бруталан начин изгубило живот у том логору. Ако узмемо у обзир и све несрећне људе који су изгубили живот на путу до Јасеновца, тај број би могао да буде и већи“.

 

Стоп ревизији историје

 

Преживела Јелена Радојчић Буха, која је провела године у Старој Градишки, истакла је да се још увек бори против заборава стравичних злочина почињених у Јасеновцу. Навела је да велику захвалност дугује Дијани Будисављевић која је до краја Другог светског рата из овог логора извукла 12.000 деце, међу којима се нашла и тада седмогодишња Јелена.

 

Милинко Чекић, председник „Удружења Јасеновац“, такође један од преживелих, навео је да ова књига није непроцењиво вредна само за преживеле, већ и за целокупну историју: „Многе књиге које су на нашим просторима издате од краја Другог светског рата су са ревизионистичким ставовима. Грајф је Аушвиц и Јасеновац ставио у исти кош историје- још смо живи, сећамо се!“.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 23 октобар 2018 23:20
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015