A+ A A-

Време памћења – 125 година од рођења Милоша Црњанског

Оцените овај чланак
(3 гласова)

radostcitanjЈЕЈЕЈЕЈЈЕЈЕПетог дана Београдског сајма књига одржана је трибина „Време памћења – 125 година од рођења Милоша Црњанског“, на којој су о великом српском писцу говорили врсни познаваоци његовог дела Мило Ломпар, Зоран Аврамовић, Слободан Владушић и модератор Весна Капор.

 

Мило Ломпар се присетио да се први пут сусрео са тумачењем дела Милоша Црњанског још у средњој школи, када је написао матурски рад о „Другој књизи Сеоба“. Кроз свој потоњи научни рад пратио је дух Црњанског и егзистенцију која га је фасцинирала.

 

Слободан Владушић је говорио о личним осећањима према делу Црњанског, а посебно фасцинацијом делом „Код Хиперборејаца“. „Није довољно само писати књиге, већ је јако важно присуство у јавности“, навео је он и додао да је лична борба за идеје оно што је научио од Црњанског.

 

Интересовање Зорана Аврамовића за Црњанског започело је кроз политичке списе које је Црњански објављивао између два рата, а и после Другог светског рата. Истраживао је у чему је кривица Црњанског и показао да ње није ни било: „Све оно што се лепило за њега – фашизам, нацизам, заправо није била истина“.

 

Сматра да је Црњански био рођен за језик, то је оно што га је издвајало од осталих. Навео је и да Црњанског треба читати пажљиво, уз обраћање пажње на контекст исказа, јер неретко се дешавало да поједине његове исказе истргну из контекста и погрешно тумаче.

 

Извор: Кућа добрих вести/sajamknjiga.rs


Последњи пут измењено петак, 26 октобар 2018 22:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани