Logo
Одштампајте ову страницу

Мароко кao почасни гост сајма књига представио богато књижевно и културно наслеђе

Оцените овај чланак
(1 Глас)

marokMAROKO45454545Краљевина Марoко ове године била је почасни гост Београдског сајма књига и уз то још прва арапска земља која се нашла у тој улози.

 

Посетиоци су имали прилику да упознају Мароко као отворену земљу дијалога, толеранције, стваралаштва и клутуре. 

 

Најављена је и одржана серија разговора и трибина са мароканским писцима и мислиоцима, међу којима су Тахар Бен Желун, добитник Гонкурове награде, Абдела Бусуф, историчар и генерални секретар Мароканске заједнице у иностранству, затим Сана Шаири, књижевница и преводитељка, а познати млади марокански музичар Фарид Гханам, победник такмичења „The Voice" за Средњи исток, одржао је у Дому омладине велики концерт 22. октобра.

 

Штанд су обухватила издања најзначајнијих националних издавача, поред једног броја националних институција које ће употпунити марокански простор са више од хиљаду документарних наслова.

 

На штанду је представљена богата колекција књига из историје, филозофије, политике, друштвених наука, као и наслови за децу.

 

Абдулах Бусуф, аутор књига "Ислам и универзалне заједничке вредности: толеранција и коегзистенција у идентитету и вери" и "Соба 305: Порођајни болови другог порођаја", одржао је предавање "Марокански модел религиозности", док је Сана Чаири говорила 24. октобра о литералним преводима као моћном мосту између култура и народа.

 

Добитник "Гонкурове" награде, Тахар Бен Желун, чија дела су у Србији превели "Лагуна", "Клио" и "Народна књига", одржао је 27. октобра на Сајму књига предавање "Шта може књижевност у овом времену кризе.

 

Марокански писац Тахар Бен Желун (1947) нашим је читаоцима познат по роману Света ноћ, награђеном Гонкуровом наградом 1987. године.

 

Бен Желун пише на француском језику, углавном о нама мало познатом свету земаља Магреба, понајвише Марока.

 

Последњи његов роман, Брак из задовољства, сага је о три генерације мароканске породице, чију је судбину одредила љубав двоје људи различите боје коже, вере и социјалног статуса.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 29 октобар 2018 14:57
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015