Logo
Одштампајте ову страницу

Додељена награда за новинарску хуманост

Оцените овај чланак
(2 гласова)

prescentarunsa3434343Добитник овогодишње Награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“ је новинар „Сремских новина“ Стево Лапчевић.

 

Прошлогодишња добитница награде, новинарка РТС-а и председница жирија Ана Стаменковић, рекла је да је Лапчевић „водио три хуманитарне акције, а осим што је прикупљао помоћ, новац је давао и самостално“.

 

„У првој акцији пружао је помоћ петочланој избегличкој породици Тарбук. Лапчевић је покренуо акцију захваљујући којој је подигнут нови кров, уведена вода у објекат и омогућено ефикасније лечење ћерке Бојане“, рекла је Стаменовић. Она је додала да је „друга акција коју је водио била уређење вртића у митровачком селу Шуљем“.

 

„У трећој хуманитарној акцији Стево је писао репортажу и организовао сакупљање новчане помоћи за малолетног Луку Жилића који болује од спазмичне дистоније, церебралне парализе и епилепсије, а о којем брине самохрана мајка“, навела је Стаменковић.

 

„Разлози због којих ово чиним су двојаки. Први је лични, желим себи да будем бољи данас, него што сам био јуче и мислим да је то трка која нема краја. И данас нисам довољно добар колико бих то могао или морао бити. Други је да будем користан заједници“, рекао је добитник награде Стево Лапчевић.

 

Лапчевић се захвалио „УНС-у, донатору и свима који су учествовали у акцијама које је организовао“.

 

„Сусрећемо се са различитим људима, различитим проблемима и не бисмо смели да останемо имуни на њих. Човек не може да живи туђ живот, али кад упознаје туђе животе, може да буде итекако задовољан оним што има и да не хаје за оним што нема и што мисли да му истиче“, рекао је Лапчевић, који је други пут добитник ове награде.

 

Добра порука новинарима да раде на себи и буду бољи

 

Генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић рекао је да Лапчевић „шаље добру поруку новинарима да раде на себи да буду бољи, како би за друге били бољи“.

 

„Ове године је добија други пут, први је био 2015. године. То би могло да значи да је међу нама нови Ђоко Вјештица и то ме посебно радује“, рекао је Брајовић.

 

Супруга Ђока Вјештице, Нада, рекла је да „хришћанин не може да живи сам, изолован“.

 

Миљан Баћовић, Нада Вјештица и Ана Стаменковић (фото: Прес центар УНС-а) Миљан Баћовић, Нада Вјештица и Ана Стаменковић 

 

„Ми смо сви деца једног Оца и позвани смо да будемо подршка и благослов једни другима. Себичност је страшна куга људских односа и људског срца“, рекла је она.

 

Новинарка Брана Милунов на додели награде рекла је да је на Студију Б, где је научила основе новинарства, почела да ради са Ђоком Вјештицом.

 

„Ђоко је спојио новинарство и хумани рад. Био је зачетник у том послу. Његов допринос овом граду је немерљив и у новинарском и у хуманитарном раду“, рекла је Милунов.

 

Награда се састоји од дипломе и новчаног износа од 1.000 евра у динарској противвредности које од прошле године обезбеђује предузеће Транспортшпед.

 

Награда „Ђоко Вјештица“ установљена је 2011. године на иницијативу новинара Милоша Бата Милатовића и предузетника Јовице Павловића, који је новчани део обезбеђивао првих шест година.

 

Досадашњи добитници су: Драгољуб Јанојлић („Паланачке новине“) 2011. године, Силвија Сламниг (“Курир”) и Садик Хамидовић (нет радио “Весеље”) 2012. године, Тамара Грујић (ТВ Прва) и Бранко Станковић (РТС) 2013. године, Мирољуб Дугалић („Политика“) 2014. године, Стево Лапчевић („Сремске новине“) 2015. године, Велимир Перовић („Блиц“) 2016. године и Ана Стаменковић (РТС) и Данијела Давидов Кесар ("Политика") 2017. године.

 

Извор: Кућа добрих вести/УНС


Последњи пут измењено понедељак, 29 октобар 2018 14:48
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015