Logo
Одштампајте ову страницу

Донаторски пројекат у Аустрији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

DARTУ Аустрији су одржани донаторски пројекат и донаторско вече за помоћ и подршку Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.

 

Између осталог, сакупљено је двадесет хиљада књига како би се формирало најбоље одељење литературе на немачком језику на Балкану.

 

Вече је организовала аустријска невладина организација Удружење за енергију – Аутарки, предвођена новинарем Хербертом Штармулером који је о Адлигату објавио серију текстова у аустријским медијима. Нарочито је био запажан његов текст у викенд културном додатку познатог бечког листа „Die Presse“.

 

Господин Штармулер је пре годину дана посетио Адлигат. Био је импресиониран, како сам каже „најважнијим културним пројектом између Беча и Истанбула“ и одлучио да о постојању велике библиотеке Адлигата, те о Музеју књиге и путовања и Музеју српске књижевности обавести и аустријску јавност. Припреме за донатроско вече су трајале месецима, а један од циљева ове акције је да се у Адлигату нађе највећа збирка књига на немачком језику на Балкану.

 

Донаторска акција је трајала две недеље током којих је о пројектима Адлигата извештавано у више аустријских медија. Акција је затворена донаторском вечером на Михаелфарми у месту Корнеубург предавањем председника Адлигата, Виктора Лазића. Предавање о настанку, функционисању и циљевима овог удружења, али и о историји књиге у Србији, одржано је пред многобројним аустријским донаторима, библиофилима и издавачима.

 

Ово је једна од највећих донација из области културе упућених у Србију из Аустрије у претходних неколико деценија. Господин Штармулер именован је за званичног представника/амбасадора Удружења Адлигат у Аустрији.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 07 новембар 2018 22:57
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015