Logo
Одштампајте ову страницу

Промоција књиге о женама

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kakvazenskaПромоција књиге „Каква женска“ о женама које су биле прогресивне када то није било модерно, у издању Креативног центра, ауторки Јелене Митровић и Соња Бајић, одржана је недавно на Београдском сајму књига.

 

Књига “Каква женска!” настала је из блога вођеног од 8. марта 2016. до 8. марта 2017. године на ком су се нашле биографије жена значајних за нашу историју из XИX и XX века, о њима се мало говори, још мање пише. Жене визионарке, које су гледале даље од уских, патријахалних видокруга средине. Храбре и вансеријске. Сазнаћете које су то жене по којима наше школе и улице носе имена, женску страну наше историје која се у формалном образовању не учи.

 

Оне су биле храбре, образовале се, хуманисткиње, феминисткиње, вансеријске уметнице. Оне су посветиле своје животе вишим циљевима. Биле су „прве“ у нечему у Србији. Оне су покретале и подстицале.

 

Ова књига је угледала светлост дана баш у правом тренутку и одмах стигла на 63. Сајам књига у Београду. Издавач књиге “Женска посла!” је Креативни центар који је угостио ауторке и свим заинтересованим читаоцима омогућио да се упознају са ауторкама 26.октобра на свом штанду. После премијерног представљања у Београду књига о женама које су биле прогресивне када то није било модерно, 1. новембра је са великим успехом престављена и у Новом Саду.

 

Историчарка Ивана Пантелић ову књигу види као „коректив и допуну настави историје”. По њеном мишљењу, књига је слојевита и вишеструко корисна, и може се читати чак и као илустрација класних подела кроз историју, јер многе од тих жена не би могле постићи шта су постигле да нису биле имућне.

 

Јелена Митровић и Соња Бајић када су почињале да истражују плашиле су се да неће пронаћи довољно жена којима би „покриле“ свих 55 недеља у години. Убрзо су се нашле у ситуацији да су нашле много, много више жена које су биле прогресивне када то није било модерно и да неће моћи све да их спомену.

                                                                   nocvelikalepa

 

Јелена Митровић ужива да пише и задужена за текстуални део сајта. Иначе је социолошкиња, из Новог Сада и пише за један новосадски портал. Приватно воли да чита, интересује друштвена теорија и сече погледом.

 

Соња Бајић је задужена за визуелни део сајта. Иначе је илустраторка и архитекта из Новог Сада живи у Паризу. Стоји иза различитих пројеката као што је 100даyсофпарис и царбонара за доручак . Соња илуструје приче, градове и мисли, када не пројекује или се не шета.

 

Све Соњине радове можете видети на sonjabajic.com. Соња верује у боље сутра и бруфен, воли Лолу.

 

Резултат заједничких интересовања је њихов блог “Каква женска”, на којем су једном недељно објављивале илустроване приче о женама значајним за нашу историју, инспирисане сајтом The Reconstructionists, који је током 2013. године једном недељно писао о женама које су у оставиле траг у светској историји.

 

Ауторке поручују да будете храбре, предузимљиве, активне, креативне и дарежљиве попут јунакиња књиге „Женска посла“.

 

 

Више о женама које су биле прогресивне када то није било модерно можете сазнати на www.kakvazenska.com.

 

Аутор: Виолета Миленковић

Извор: Кућа добрих вести

 

 


Последњи пут измењено четвртак, 08 новембар 2018 23:04
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015