Кућа Добрих Вести

Login

Фестивал „Позориште звездариште“

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ZVEZDRAISITEГрадска општина Звездара и Савет фестивала са поносом најављују 15. јубиларно издање Дечјег позоришног фестивала Позориште звездариште који ће под слоганом „одрастање“ бити одржан у Београду од 15. до 21. новембра 2018. године.

 

Фестивал ће бити свечано отворен мини концертом хора „Колибри“ под диригентском палицом Љиљане Ранђеловић у четвртак, 15. новембра у 10 сати у фоајеу Установе културе „Вук Стефановић Караџић“.

 

У такмичарском програму 15. Звездаришта биће изведено 14 представа из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Црне Горе, у избору селектора Жељка Хубача, које ће се такмичити за фестивалске награде. Фестивал ће отворити представа Модро благо (Црна Гора), а током шест фестивалских дана посетиоци Звездаришта ће моћи да погледају представе: Питам се питам колико сам битан (Србија), Мачка у чизмама (Србија), Тужни принц (Босна и Херцеговина), Све за љубав (Србија), Крицкрац то сам ја/Чрчке (Словенија), Мачак и петао (Србија), Весела кућа (Србија), Шпорки Шпиро и непослушна Тонка (Хрватска), Каштанка (Хрватска), Моби Дик (Србија), Епске игрице: Зидање Скадра (Србија), С разлогом (Хрватска) и Џумбус (Словенија).

 

О фестивалским наградама, као и сваке године, одлучују два жирија: Стручни жири и Дечји жири. Чланови Стручног жирија 15. Звездаришта су: Никола Завишић, позоришни редитељ и драматург, Диана Кржанић Тепавац, глумица и драмски педагог и Бранко Милорадовић, писац, редитељ и сценариста.

 

И ове године у улози Дечијег фестивалског жирија биће мали позоришни експерти – деца-учесници пројекта који од 2016. године расте и развија се уз подршку Удружења за развој позоришта за децу и младе - Аситеж Србија и стручно вођење младих позоришних професионалаца окупљених око непрофитне позоришне организације "Три грошa".

 

 

У Пратећем програму Звездаришта посетиоце очекује низ занимљивих садржаја у знаку одрастања.

 

Значај позоришта за одрастање деце

 

Чланови групе Мали позоришни експерти ће у оквиру пратећег програма фестивала реализовати и радионицу вршњачке едукације о позоришту „Lecture performance” са циљем да укажу на значај позоришта за одрастање деце и младих и својим вршњацима приближе свет позоришних уметности.

 

Расту и развијају се и Звездариште и Аситеж Србије који ове године обележавају 15 година рада и постојања. У част јубилеја ове године ће у пратећем програму фестивала бити приређена ретроспектива са освртом на 15 година фестивала Позориште звездариште и 15 година рада Удружења за развој позоришта за децу и младе Аситеж Србија, сарадњу и заједничке пројекте.

 

Одрастање као централна тема овогодишњег издања Звездаришта биће лајтмотив Дечије конференције под називом Одрастање уз природу и планинарење на којој ће чланови планинарске секције ОШ „Вељко Дугошевић“ представити своје активности у природи и позвати вршњаке, али и родитеље и наставнике, да више времена проводе у природи.

 

За родитеље, васпитаче и наставнике биће организовано интерактивно предавање/радионица Одрастање уз музику на коме ће од музичког педагога Маријане Милошевић Симић, добити информације о утицају музике на сензорни, моторички, емоционални и когнитивни развој, као и смернице и упутства за рад са децом различитих узраста у циљу подстицања здравог раста и развоја.

 

Звездариште и ове године сија у целом граду: представе ће бити игране на сценама Установе културе „Вук Стефановић Караџић“, Позориште лутака „Пинокио“, Позоришта „Пан театар“, Позоришта „Пуж“ и Малог позоришта „Душко Радовић“, а улазнице за све представе су бесплатне.

 

Извор: Кућа добрих вести

                                                                                                                                    

                                                                                                                                    


Последњи пут измењено четвртак, 08 новембар 2018 13:04

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија