A+ A A-

Дани словеначког филма од 11. до 14. децембра у Србији

Оцените овај чланак
(1 Глас)

CANKARДани словеначког филма у организацији Друштва Словенаца Сава из Београда, ове године се одржавају четврти пут, у 5 градова у Србији: Београду, Панчеву, Новом Саду, Вршцу и Нишу.


Манифестација ће српском гледалишту отворити поглед ка темама и мотивима препознатљивим у обе бивше југословенске републике.

 

Посетиоци у Београду ће од уторка 11. децембра до петка 14. децембра у згради Југословенске кинотеке (Узун Миркова 7) имати прилику да погледају осам дугометражних и осам кратких документарних и играних филмова новије словеначке продукције.
Циљ ове филмске манифестације је да се представе аутори и њихова остварења, те да се преко контакта са публиком и округлих столова успостави мост за унапређење сарадње и разумевања између словеначких и српских стваралаца и љубитеља филма.


Ревију филмова у Југословенској кинотеци отвориће филм Цанкар, редитеља Амира Муратовића, победнички филм на Фестивалу словеначког филма у Порторожу. Овај филм, посвећен знаменитом словеначком књижевнику и народном трибуну Ивану Цанкару, биће истог дана премијерно приказан и у Љубљани на РТВ Словенија, јер је то дан обележавања 100-годишњице његове смрти (11.12.1918).


У филму је представљен савремен поглед на живот и стваралаштво овог писца, родоначелника модерне књижевности и духовног путоказа у прелазним временима између два века, током пропасти једне и настајања нове државе.


Пројекције филмова су бесплатне, а манифестација обухвата и пратеће садржаје: изложбу, округле столове, трибину и радионицу филмске монтаже.


Тема овогодишњег Округлог стола су Литерарни великани на филму и ТВ–ји, а у семинарској сали кинотеке срешће се аутори филма о Цанкару са колегама из РТС-а и творцима филма о Петру Кочићу.

cankarrkrjkrjek
Изложба, трибина, радионица...


Овогодишња Трибина посвећена је сарадњи на плану сценарија између две кинематографије.


Изложба ће бити посвећена сниматељском доајену Иви Белецу, а након њеног отварања биће приказана дигитализована копија првог словеначког играног филма На својој земљи, снимљеног 1948. у режији Франца Штиглица, у коме је као камерман учествовао и Белец.
Стручну радионицу намењену студентима ФДУ водиће Златјан Чучков, овогодишњи добитник Весне за монтажу филма Колико се волиш. Организатор радионице је Дино Долничар, доцент на катедри за монтажу звука при ФДУ.


У Југословенској кинотеци на програму је на више фестивала награђени филм Рудар редитељке Хане Силак, који говори о преиспитивању затамњене прошлости, затим филм о младалачком авантуризму Пођи са мном Игора Штерка, добитника Весне, као и опште прихваћена комедија Буђење редитеља Петера Братуше. Преокупације словеначких аутора су и маргиналне скупине, као у филму Колико се волиш редитељке Нине Блажин, који говори о пару бескућника, добитнице Весне, и филм Одрастање, који приказује жене у борби за право склапања истополних заједница, редитељског пара С. Гачића и Д. Менцеја.


Филмови са главног програма биће у истом периоду приказани у Нишу, Вршцу и Новом Саду, док ће у Панчеву фестивал почети у петак, 14.12. и трајати до уторка, 18.12. Уочи ревије, од 6. до 8.12. биће приказана два дугометражна документарна и избор кратких филмова у Дому културе студентски град. У овом програму учествују Јанез Бургер, редитељ филма Трибуна-весели отпор и Милена Олип, редитељка филма Сине легибус-путевима 1976. Програм води Владимир Шојат.


Манифестацију подржавају Филмски центар Словеније, Министарство културе и информисања Републике Србије, Уред за Словенце у окружењу и у свету Републике Словеније, Национални свет словенске националне мањине Републике Србије, Југословенска кинотека у Београду и Словенска кинотека у Љубљани.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 05 децембар 2018 12:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани