Logo
Одштампајте ову страницу

Најлепше македонске традиционалне мелодије на Коларцу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

simontrpceskiУ организацији Центра београдских фестивала (ЦЕБЕФ) у Коларчевој задужбини биће одржан концерт најлепших македонских традиционалних мелодија које изводи Симон Трпчески са ансамблом у обрадама композитора Панда Шахова у емотивном пројекту Македонисимо.

 

Концерт ће се одржати 23. децембра у 20 часова, а цене улазница су 600 и 800 динара.

 

Македонска народна музика ужива поштовање етномузиколога и публике широм света. Иако је реч о мањој географској регији, Македонија је изнедрила изузетно богатство песама и игара које одликује сложени ритам и мелодијска разноликост. Током више векова, није било покушаја да се забележи обимно македонско фолклорно музичко стваралаштво. Тек на почетку 20 века, неколико ентузијаста из региона заинтересовало се за ово, у то време, неоткривено музичко и кореографско благо. Те пионире нарочито је занимао жанр традиционалног кола: оро.

 

„Идеја за пројекат Македонисимо потекла је од Симона Трпческог и његова страст према традиционалној музици била је покретачка сила током целокупног периода осмишљавања. Сваки од шест ставова укључује песме и игре са истоветним метричким обрасцима. „Медли“ народних игара или песама обично се назива сплет, али ја више волим да користим реч плетеница, па је тако читав циклус добио назив Плетенице (мак. Плетенки). У овом пројекту који има за циљ, између осталог, представљање македонске музичке традиције, песмама и играма се не приступа на „академски“ начин. Као композитор, желео сам да сместим оригинални материјал у мој сопствени звучни свет, који је пођеднако под утицајем импресионистичког третмана оџвука и џез хармонија. Стога финални резултат није аутентичан у етномузиколошком смислу, нити представља композиторску „стилску вежбу“.. Ово је само један могући – и врло личан – приступ транскрипцијама оригинала”, каже композитор Панда Шахов представљајући идеју пројекта.

 

Македонски пијаниста Симон Трпчески наступа са водећим оркестрима света и редовно одржава реситале у културним центрима света (Њујорк, Лондон, Париз, Минхен,Токио) и наступа на фестивалима камерне музике међу којима су Вербије, Музички фестивал у Аспену, Међународни фестивал у Бергену, Фестивал на Балтичком мору и Би-би-си Промс.

 

Редовно сарађује са диригентима као што су Марин Алсоп, Густаво Дудамел, Владимир Јуровски, Андрис Нелсонс, Ђанандреа Носеда,  Сакари Орамо, Антонио Папано, Василиј Петренко, Јука-Пека Сарасте.Током јесени 2017. Симон Трпчески је остварио низ разноврсних концерата у лондонском Вигмор Холу као резидентни уметник, укључујући и британску премијеру пројекта „Македонисимо“.

 

Дискографија Трпческог је обимна и ужива неподељене симпатије публике и критике. Његов први албум објављен за компанију ЕМИ 2002. године освојио је две награде часописа Грамопхоне. Његове интерпретације сва четири клавирска концерта Сергеја Рахмањинова са Василијем Петренком и Краљевским филхармонијским оркестром Ливерпула освојиле су признања станице Цлассиц ФМ, „Editor’s Shoice" часописа Gramophonde и Diapason d’Or. Његов најновији албум објављен за Onux Classics са снимком клавирским концертима Прокофјева донео му је још једну награду Diapason d’Or.

 

Панде Шахов дипломирао је на Факултету музичке уметности Универзитета „Свети Ћирило и Методије“ у Скопљу. Као добитник Чивнинг стипендије, Шахов је завршио постдипломске студије на Краљевском колеџу за музику у Лондону, где је студирао у класи Џулијана Андерсона. Године 2013. стекао је докторат Универзитета Ројал Холовеј у Лондону.Панде Шахов живи у Енглеској и предаје на Краљевском колеџу замузику.Музику Панда Шахова изводили су између осталих и Лондонски филхармонијски оркестар, Симфонијски оркестар Баљшој театра, Македонска опера и балет, Нови лондонски камерни хор, хор Про Арс, Смит квартет као и бројни ансамбли за нову музику. Панде Шахов остварује плоднусарадњу са пијанистом Симоном Трпческим. За реситал на отварању Међународне пијанистичке сезоне Саутбенк центра у Лондону, 2009. године, Трпчески је поручио од Шахова композицију у част годишњице Шопеновог рођења. Тако је настала свита Сонгс анд Њхисперс, чија се два става односе на Шопенова дела, док су преостала четири изграђена на бази македонског музичког фолклора. Гардијан је похвалио ово дело као „изузетно богато и атрактивно“, док је портал Цлассицал Соурце изнео мишљење да је „дело бескомпромисно пијанистичко, са џез акцентима налик Стравинском и Пуланку и узаврелим виртуозитетом који је близак Рахмањинову, што је у потпуности одговарало Трпческом“.

 

Пројекат „Македонисимо“ имао је светску премијеру на Фестивалу у Лудвигсбургу, маја 2017. године. Концерт „Македонисимо“ ће у Београду бити одржан у склопу циклуса 'Рефлексије Бемуса', а то ће бити прво представљање ауторског пројекта Симона Трпческог и Панда Шахова у региону.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 20 децембар 2018 22:30
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015