Logo
Одштампајте ову страницу

Изложба фотографија посвећена Бачком Моноштору

Оцените овај чланак
(1 Глас)

backmonostoroИзложба фотографија посвећена Бачком Моноштору, бисеру Специјалног резервата природе “Горњем Подунављу”, који је од јуна 2017. године заштићен и од УНЕСКО-а, биће отворена у Архиву Војводине 26. децембра у 19. часова, у улици Жарка Васиљевића 2а, у Новом Саду.

 

Изложба је резултат рада 14 реномираних фотографа Фото клуба “Рада Крстић” из Сомбора и Фото асоцијације Војводине из Новог Сада који су током јесени боравили на Другом фото сафарију у Бачком Моноштору. Заинтересовани ће на изложби имати прилику да виде радове: Дарка Дозета, Душана Козодеровића, Горана Бараћа, Горана Мулића, Иштвана Вирага, Јарослава Папа, Јована Ђикића, Лидије Андрејев, Ненада Михајловића, Петра Замбоа, Радивоја Хаџића, Роберта Гетела, Слађане Пантелић и Снежане Лерх.

 

На изложби ће се обратити познати фотограф природе Јарослав Пап који деценијама своју инспирацију највећим делом проналази баш у тим крајевима, организатор сафарија Зденка Митић председница удружења “Подунав” и дипломирани еколог “Вања Петковић” рођена Моношторка и председница хуманитарно еколошког удуржења “Чепом до осмеха”.

 

                     bakamonostor

Главни циљ организовања фото сафарија и пратећих изложби је да локална заједница у сарадњи са фотографима и фото удружењима, здружено, визуелним стваралаштвом промовише очување културне баштине локалног становништва и природна богатства УНЕСКО Резервата Биосфере „Бачко Подунавље“ али и да допринесе популаризацији туристичких потенцијала тог региона.

 

Моноштор је село на северо-западу Војводине које је захваљујући својим мештанима до данас успешно сачувало склад природе и традиције у начину живота. Поред већинског становништва – хрватских Шокаца, у селу живе и Срби, Роми, Мађари, Немци, који кроз народне обичаје, ношње, песме, плес, говор, традиционалне занате и јаку везу са природом , која окружује село, негују своје културно наслеђе. Моноштор је на територији града Сомбора водеће село по развоју туризма.

 

Моноштор, поетски настројени кажу и село на седам Дунава. Богато је разноврсним бидоверзитетом. Посебним га чини то што је оно једно велико острво, окружено Дунавом, каналима и ритским шумама.

 

Са које год стране да желите да уђете у село морате прећи мост те га то чини посебно занимљивим. Седам Дунава о којима круже многе легенде и анегдоте су са западне стране канал Дунав-Тиса-Дунав, са северне према истоку Канал „Краља Петра“, данас Велики бачки канал, с источне „Киђош“ који долази из Мађарске - Стари Дунав, Дунавац, Уставе.

 

                    nosnjamonostor

Резерват представља једно од последњих уточишта за живи свет везан за поплавна подручја. У резервату је присутна 51 врста сисара, 248 врста птица, 50 врста риба, 11 врста водоземаца, 9 врста гмизаваца, огроман број бескичмењака, од којих се издваја фауна лептира са преко 60 врста дневних лептира и више од 1000 биљних врста...

 

Покровитељи Фото сафарија су Месна заједница Бачки Моноштор и град Сомбор, а изложбе Управа за културу града Новог Сада.

 

Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 20. јануара 2019.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 25 децембар 2018 14:00
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015