Logo
Одштампајте ову страницу

Додељене награде петој генерацији Најбољих едукатора Србије

Оцените овај чланак
(4 гласова)

EUDKACIJAНаграде Најбољим едукаторима Србије 2018. године додељене су на свечаности која је том приликом одржана у хотелу Москва.

 

Доделу награда организовало је у четвртак, 27. децембра,  Удружење Живојин Мишић. Ово је била и година јубилеја, пета од оснивања Удружења за подстицање предузетништва Живојин Мишић и пета генерација Најбољих едукатора Србије.

 

На свечаности поводом додељивања награда најбољим учитељима и наставницима које наша земља има, окупиле су се бројне званице из сфере образовања, најбољи наставници Србије и бројни сарадници и пријатељи Удружења Живојин Мишић.

 

Програм су отвориле Мила Ђачић и Тара Ђачић, композицијом “Хоровод”, након чега су нам се представили ученици Данијеле Ракић, Јован Томић и Лука Симовић, композицијама “Каћуша” и “Тарантела”.

 

Приликом отварања церемоније добродошлицу свим гостима је пожелела координаторка Удружења, Ивона Јовановић истакавши понос Удружења што славе овај дан и што су у друштву најбољих у земљи. “Данас, још једном одајемо признање најбољима међу нама, људима који највише доприносе томе да ова земља има светлу будућност. Пет година за нас није мала ствар, већ једна врста јубилеја. Првог у низу, а верујемо, и радићемо на томе да их буде још доста.”

 

У Удружењу су се осврнули и на почетак, када је 2013. године основано из жеље за унапређењем друштва и подршци предузетништву, јер су тада веровали да је то формула за економски напредак и опоравак земље.

 

У то верују и данас.

 

И зато су се, у години у којој се обележава 100 година од завршетка Првог светског рата, подсетили зашто Удружење носи име баш по Живојину Мишићу, највећем српском војсковођи и стратегу.

 

Присутнима се обратила и Лела Ђокић, која је у првим годинама била координатор Удружења, и водила пројекат Најбољих едукатора Србије. “Када погледам уназад, мислим да је овај потез био јако храбар, и на моменте застрашујући – двоје људи који до тада уопште нису имали додира са образовањем и наставничким позивом су одлучили да зарад неких својих идеала мењају ствари. Неки ће рећи да је то сулудо, а ја ћу вам рећи да данас, 5. годину за редом Удружење Живојин Мишић додељује једину оволико свеобухватну награду наставницима у Србији. Ако ме питате да ли смо успели, рећи ћу вам да још пуно има да се ради. Али исто тако мислим да смо покренули клупко који се сада незаустављиво одмотава и везе нити нових успеха и достигнућа. Ова сала је данас препуна људи који цене образовање и оно на чему радимо. Пре 5 година није било тако. Желела бих да свако од вас у овој просторији застане на моменат и сагледа колики је успех и напредак све што овај пројекат и ова награда носе са собом, јер мало је од свега овога постојало пре 5 година.”

 

Владимир Преловац, оснивач и председник Удружења није био у могућности да присуствује овој свечаности, али је написао говор који је у његово име прочитала Ивона Јовановић, координатор Удружења. Издвајамо део овог обраћања “Награђени едукатори, зелим да вам се захвалим од срца за несебичну помоћ, и сав уложени труд и енергију да децу у Србији изведете на прави пут. Из искуства знам да ће ваш лични пример залагања бити звезда водиља за многу децу и касније зреле људе у тешким тренуцима у животу до којих ће неминовно доћи. И иако вам то никада не кажу, знајте да це много пута у животу мислити на вас и на оно сто сте урадили.”

 

Владимир Преловац изразио је велику захваност члановима жирија, награђеним едукаторима и свим сарадницима на несебичној помоћи овом пројекту од његовог почетка. “Својим искуством и интегритетом сте учинили овај пројекат могућим и дугујемо вам јако много као Удружење. Наша је грађанска дужност да обликујемо друштво и околину онаквим каквим га ми желимо да оно буде за нашу децу. Није разумно очекивати од било које државе да води рачуна о свему па ни о нама, за своју судбину и своје одлуке смо сами одговорни. Зато је Удружење Живојин Мишић и настало и фокусирали смо се управо на ону област која може направити највећу промену у друштву дугорочно, а то је едукација. Едукована омладина ће имати у својим рукама моћ да промени свет. Колико само доброга једна идеја у глави једног детета мозе донети свету и свима нама. Ми смо данас овде да се завхалимо свим едукаторима који проширују видике нашој деци и омогућавају да се таква идеја једног дана роди.”

                                                   IMG99999

Срђан Вербић је један од оних који подржава рад Удружења до самог почетка. Истакао је да је “Велика част бити део овог пројекта и једног великог Удружења које паралелно гура неколико пројеката за који се не зна који ће да се први расцвета и који ће бити најуспешнији.” Срђан је учествовао у скоро свим пројектима Удружења до сада на неки начин, а када се осврнемо на пројекат Најбољих едукатора Србије, Срђан каже: “Чим сам добио позив и прилику да учествујем на првој додели награда за Најбољег едукатора, наравно да сам прихватио. Тим пре што има више равноправних награда. То је изузетно важан моменат. Ми данас имамо 69 најбољих наставника, и има их још много више. Увек има више кандидата за које нам је криво што нису ушли међу награђене, него да за неког мислимо да не заслужује да буде ту.” Још једном је пренео искрене честитке свим награђенима.

 

Још једна дама која је од почетка реализације пројекта Најбољи едукатори Србије, и дугогодишњи члан комисије је и Драгица Павловић Бабић, координатор ПИСА истраживања у Србији. Она је истакла да је један од највећих бенефита овог пројкета ширење добрих пракси међу едукаторима јер су управо они ти који су показали иницијативу, оригиналност и креативност, и да јој након свих ових година делује природно да овај пројекат делује још и дуже.

 

На крају свечаности, могли су се видети и чути 10 величанствених, најбољих едукатора Србије за 2018. годину!

 

То су:

 

   Алекса Попадић, наставник географије из Краљева

   Александар Мијалковић, наставник српског језика из Инђије

   Ивана Ковачевић, наставница српског језика и књижевности из Београда

   Јелена Бабић, учитељица из Прокупља

   Лидија Виденовић, учитељица из Сопота

   Милица Андоновић, наставница енглеског језика из Пирота

   Младен Шљивовић, наставник физике из Зајечара

   Слађана Радојловић, наставница основа економије и банкарске обуке из Ниша

   Вера Исаиловић, наставница историје из Ариља и

   Зоран Илић, учитељ из Лесковца

 

Више о њима можете прочитати ОВДЕ.

 

                                                                          IMG8888

 

Након свечане доделе, пет генерација Најбољих едукатора Србије учествовало је у радионицама које су едукатори организовали за своје колеге.

 

Борко Петровић, награђени едукатор 2017. године одржао је радионицу “Знањем без граница” где је говорио о могућности умрежавања најбољих едукатора Србије преко разних пројеката и ширењу образовне мисије. Обратила нам се и директорка Боркове школе Снежана Танић изразивши велику захвалност што је са најбољима, и говорећи о великом утицају оваг пројекта на параћинске школе.

 

Катарина Вељковић, награђена 2016. године и један од 50 најбољих наставника света ове године у оквиру такмичења Глобал Теацхер Призе, поделила је своја искуства са колегама. Катарини желимо успех и срећни смо што је наше образовање уз наставнике које имамо на високој лествици у свету!

 

Катарина Ивановић и Данило Боровница одржали су радионицу “Ерасмус +”, Зорица Ивановић поделила је своја искуства са колегама на радионици “Фреквенцијски речници”, а Велимир Радловачки говорио је о “Наставницима на интернету 2019. године” и информисао колеге о безбедности на интернету из прве руке.

 

Поред тога, Виолета Милетић одржала је радионицу “Прва степеница успешног предузетништва”, а Маринко Петковић говорио је о “Великим митовима у малим местима”.

 

За крај, Верица Мијовић, тренер пословних и развојних вештина, одржала је за Најбоље едукаторе Србије радионицу под називом “Стратегија успешног јавног наступа” која је имала за циљ да им помогне у сналажењу пред камерама, и да њихов наступ буде најбољи могући.

 

Извор: Кућа добрих вести/zivojinmisic.rs


Последњи пут измењено петак, 28 децембар 2018 21:42
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015