Logo
Одштампајте ову страницу

Филм „The Favourite“ отвара ФЕСТ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

favourite1sssssssВишеструко награђивани филм „The Favourite“ грчког редитеља Јоргоса Лантимоса имаће част да отвори 47. издање ФЕСТ-а.

 

Ова црнохуморна историјска драма приказује дешавања на британском двору почетком 18. века, када је мало позната краљица Ана владала, а иза кулиса су се за њену наклоност и власт из сенке бориле две дворске даме.

 

Један од најоригиналнијих гласова савременог ауторског филма, Јоргос Лантимос, сада је већ светски чувени редитељ који је популаризовао такозвани "чудни талас" грчког филма. Београдска публика имала је прилике да се упозна с његовим јединственим погледом на свет већ на самом почетку његове каријере - 2010. ФЕСТ је приказао Очњак, који је Лантимосу донео номинацију за Оскара и отворио му сва врата. На ФЕСТ-у 2016 смо такође имали прилике да видимо филм Јастог, за који је освојио награду жирија у Кану, а ове године добио је Гран при у Венецији за свој нови подухват - филм “The Favourite”.

 

Сценарио, режија, камера, костими, сценографија... Критичари подједнако хвале сваки аспект филма. Ипак, са сигурношћу се може рећи да је највећи адут овог остварења изразито јака глумачка постава коју предводе Оливија Колман, Рејчел Вајс и Ема Стоун. Колман тумачи краљицу Ану, сасвим неспособну владарку крхког здравља и нестабилног ума, која није претерано заинтересована за политику, већ време радије троши на трке јастога и бригу о 17 зечева. Рејчел Вајс је лејди Сара, Војвоткиња од Марлбороа, краљичина блиска пријатељица и саветница која заправо управља краљевством из сенке. Сарина рођака Ебигејл (Ема Стоун) запошљава се на двору као слушкиња, али убрзо схвата да краљичино стање може вешто да изманипулише у своју корист. Сара и Ебигејл ће се показати као достојне противнице, бритке манипулаторке које ће се упустити у бескрупулозну борбу за превласт и позицију главне краљичине миљенице.

 

Од идеје до реализације филма прошло је чак 20 година. Иако је сценарио фасцинирао продуценте од самог старта, финансијери својевремено нису желели да подрже филм у коме нема пуно мушких улога. Чини се да је сада савршен тренутак за ову причу, а потенцијал сценарија препознао је и Лантимос који је изјавио да га је привукла прилика да створи три јединствена, комплексна женска лика, што се не виђа често на филму. “The Faourite” је први филм који је Лантимос режирао по туђем сценарију, али је несумњиво обојен специфичним мрачним хумором и стилизованом естетиком овог ексцентричног аутора. Ипак, критичари га називају његовим "најприступачнијим" остварењем до сад.

 

                                   FAVORITA

 

У ишчекивању званичних номинација за Оскара увелико се спекулише да је Тхе Фаворите сасвим сигурно осигурао номинације за најбољи филм, режију, сценарио, и своје три главне глумице. Оливија Колман је у Венецији добила награду Волпи куп за најбољу глумицу, а све три су у трци за Златни Глобус.

 

И прошле године је ФЕСТ отворио један од најзапаженијих филмова сезоне- Три билборда испред Ебинга у Мисурију, Мартина Мекдоне. Неколико дана након што је београдска публика премијерно погледала ову маестралну драму, Френсис Мекдорманд и Сем Роквел награђени су Оскарима за своје изузетне улоге.

 

47. ФЕСТ одржаће се од 22. фебруара до 3. марта 2019. године.

 

Комплетан програм фестивала објавићемо на пресс конференцији 24. јануара, када ће бити и онлине и на нашем сајту www.fest.rs.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 04 јануар 2019 12:12
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015