Кућа Добрих Вести

Login

Стрелци као Магелани

Оцените овај чланак
(0 гласова)

 

brani-titulu-iz-2011-zlaticБЕОГРАД -  Стрелци ће идуће године путовати по свету и гађати на осам Светских купова (по четири пушком и пиштољем и четири на глинене голубове) као Магелани!


Почетак серије Светских купова пушком и пиштољем  је у Чангвону (Кореја) од 2. до 10. априла.  Потом се караван сели на северноамерички континент у Форт Бенинг (САД) где је други куп од 13. до 24. маја. Последња два светска купа су у Европи од 22. до 30. маја у Минхену и потом од 3. до 12. јула у Гранади. Биће то за стрелце  прилика  да још једном пробају стрелише у овом шпанском граду на коме ће се 2014. одржати Шампионат света (све дисциплине).
У гађању глинених голубова Светски купови су у Акапулку (Мексико), Ел Аину (УАР),  Никозији (Кипар) и Гранади.
Финале Светског куопа  пушком и пиштољем је од 6. до 12. октобра у Минхену, док ће се за кристалне глобусе ИССФ   стрелци на глинене голубове борити у Абу Дабију (УАЕ) од 21. до 19. октобра.
Нову међународну сезону српски стрелци почињу  учешћем  у финалу Светског купа од 22. до 27. октобра у Бангкоку у Тајланду.  Како је истакао в.д. селектора Горан Максимовић са седам стрелаца, ово је најмасовније учешће на престижном такмичењу у историји нашег стрељаштва: пиштољем ће гађати Зорана Аруновић, Јасна Шекарић (обе Црвена звезда), Дамир Микец (Полицајац), Андрија Златић („А. Дејовић“, Ужице) и пушком Ивана Максимовић (Нови Београд Ушће), Андреа Арсовић (Партизан) и Немања Миросављев (Нови Сад).
Освајањем сребрне олимпијске медаље Ивана Максимовић се пласирала у финале у Бангкоку. Андрија Златић, гађаће у Бангкоку и ваздушним пиштољем као освајач олимпијске бронзане медаље, а као бранилац титуле МК пиштољем из Вроцлава 2011. пласирао се аутоматски  и у тој дисциплини.
И  Јасна Шекарић гађаће са оба оружја у Бангоку. Бронзом са Светског купа у Милану ове године пласирала са МК пиштољем, а четвртим местом на Светском купу у Минхену квалификовала се и ваздушном пиштољем.
Освајањем сребрне медаље  на Светском купу у Минхену, изборио се за финале Немања Миросављев (МК пушка 3 пута 40 метака). На овом истом такмичењу Андреа Арсовић  је ваздушном пушком освојила сребро и „улазницу“ за финале. Дамир Микец  се квалификовао освајањем злата МК пиштољем у Милану, а  Зорана Аруновић златном медаљом ваздушним пиштољем у Минхену.

Шесторо стрелаца - 13 кристалних глобуса

У историји српског стрељаштва укупно је шесторо стрелаца освојило чак 13 кристалних глобуса ИССФ за победу у финалу Светског купа. Најтрофејнија је Јасна Шекарић која има шест кристалних глобуса (два МК пиштољем - 1988. и 1990. оба пута у Минхену и четири ваздушним пиштољем -1988. у Минхену, 1996. у Нефелсу, 1997. у Лугану и 2005. у Минхену). Једна је од ретких такмичарки која је у једном финалу Светског купа победила са оба оружја (прво финале Светског купа 1988. у Минхену). Јасна Шекарић је у финалу освојила и три сребра и једну бронзу!
Горан Максимовић има три кристална глобуса и један је од малобројних стрелаца у свету који је победио у финалу Светског купа са сва три оружја! МК пушком тростав тријумфовао је1991. у Минхену, ваздушном пушком 1990. у Минхену и МК пушком 60 метака лежећи 1988. у Минхену! Има друго место МК пушком 3 пута 40 метака у Минхену 1988.
По један кристални глубус имају Лидија Михајловић (МК пушка 3 пута 20 метака у Вуксију 2009.), Андрија Златић (МК пиштољ, Вроцлав 2012.), Немања Миросављев (МК пушка 3 пута 40 метака у Минхену 1995.) и Стеван Плетикосић (МК пушка 60 метака лежећи у Минхену 1991.).  Миросављев је прошле године у Вроцлаву освојио бронзу у троставу, а Лидија Михајловић има два сребра 2007. у Бангкоку и 2010. у Минхену (оба у троставу).

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 19 октобар 2012 16:05
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија