Logo
Одштампајте ову страницу

Документарац “Фаренхајт” у Културном центру Београда

Оцените овај чланак
(1 Глас)

farenhajtttttttЈедан од најпознатијих светских документариста Мајкл Мур снимио је нови филм "Фаренхајт 11/9" а ко је пропустио његову премијеру у децембру прошле године, може да га погледа од 12. до 16. јануара у Културном центру Београда.

 

"Фаренхајт 11/9" представља провокативан и комичан поглед на време у којем Американци живе, а назив филма се односи на дан проглашења Трампа као новог председника САД (9. новембар).

 

Мур је филм објавио уочи конгресних избора и каже да у њему истражује два најважнија питања Трампове ере: Како је дошло до овога и како се излази из овога?

 

Пре много година редитељ и Доналд Трамп су гостовали у једном ток-шоуу. Наслућујући непредљивост смера разговора, садашњи председник није хтео да учествује у емисији све док Мур није пристао на "исфилтрирану" верзију свог гостовања. У "Фаренхајту 11/9" Мур изјављује да је био шокиран сазнањем да се Трампу свидео његов први филм "Роџер и ја", где се обрушио на Роџера Б. Смита, тадашњег директора компаније "Џенерал моторс". Трамп је тада изјавио да се нада да Мур никад неће направити документарац о њему...

 

А Мур не само да је снимио документарац него је, према мишљењу америчких критичара, успео да донесе нешто ново и другачије о председнику о којем мислимо да смо све већ чули, документарац који успева "да протресе гледаочеву политичку индиферентност и инспирише га да преузме вођство", "снажан, импресиван и уверљив позив на акцију. Пар филмова Мајкла Мура ушло је у историју, а овај пут Мур моли гледаоце да они направе тај потез".

 

Филм је освојио награду публике на фестивалу у Торонту, а у САД је ођедном пуштен у 1.719 биоскопа, што је било највеће отварање у историји документарног филма.

 

У жељи да продрма сваког политички индиферентног гледаоца, пре свега међу својим сународницима, Мур примењује лекције из историје из позиције прогресивних и репресивних покрета и обраћа се млађој генерацији у нади да они могу да промене тренутно стање.

 

ИЗВОР: Кућа добрих вести/КЦБ


Последњи пут измењено среда, 09 јануар 2019 12:26
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015