Logo
Одштампајте ову страницу

„Звездобројци“ – Tрибина о Mилутину Mиланковићу

Оцените овај чланак
(2 гласова)

zvezDOBROJCIДа ли знате ко су звездобројци?!Звездоброј је стара српска реч која се могла чути у Врању и његовој околини. Значи надарено дете – оно које гледа у звезде.

 

Александра Нинковић Ташић је искористила ову реч, и своју књигу у којој је писала о Михајлу Пупину, Николи Тесли и Милутину Миланковићу назвала „Звездобројци“.

 

У организацији Хемијско-прехрамбенe технолошкe школe, уз подршку Градске општине Чукарица, у Културном центру „Чукарица“ у петак, 25. јануара у 18 часова, одржаће се трибина о Милутину Миланковићу, којом се обележава двоструки јубиoлеј, 140 година од рођења овог научника и 110 година од доласка на Београдски универзитет.

 

Трибина је још једна прилика да се подсетимо ко је био Милутин Миланковић:астроном, геофизичар, доктор техничких наука и градитељ, професор универзитета, историчар науке, изумитељ најтачнијег календара, писац, хроничар 20. века...

 

Трибину води Александра Нинковић Ташић. Александра Нинковић Ташић је председник Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин, мултикултурални је амбасадор Унеско клуба Универзитета Сорбона.

 

Аутор је Пупин меморијалног пројекта у земљи и региону у оквиру кога је поставила први виртуелни музеј који представља једно научно и културно наслеђе у свету- Пупинов виртуелни музеј. Аутор је шест изложби, организатор преко стотину предавања и трибина у читавој Србији, али и Црној Гори, Републици Српској, Хрватској и Мађарској. Написала је више радова у релевантним издањима за историју науке, велики број чланака, фељтона, специјалних додатака, a покретач је и реализатор медијске пупинизације и обележавања Пупинових година на националном нивоу (2014. и 2015.).

 

Аутор је изложбе Пупин - од физичке до духовне реалности, која је оборила многе музеолошке рекорде, па и оне о дужини трајања једне поставке и њеној посећености. Води програм Образовне пупинизације, приредила је два издања Пупинове аутобиографије (САНУ, Матица српска), а тренутно приређује четири издања различитих Пупинових текстова и књига о њему.

 

Извор: Кућа добрих вести/КЦ Чукарица


Последњи пут измењено четвртак, 24 јануар 2019 13:58
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015