Logo
Одштампајте ову страницу

Недеља у МАУ

Оцените овај чланак
(1 Глас)

greatefigureeeeeeПрограм „Недеља у МАУ“ организује се за појединачне и породичне посете у термину недељом од 11 до 13 часова и подразумева паралелне програме КУСТОСКИХ ВОЂЕЊА (за одрасле) кроз музејске поставке и РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ (узраста 4-12 година).

 

Није потребно пријављивање унапред.

 

Појединачна карта (за сваког посетиоца) износи: 200 динара

 

Крeaтивнa рaдиoницa зa дeцу: „СНАГА КАМЕНА, МОЋ ЦРТЕЖА – из културне ризнице Алжира и света“

 

Одувек су људи имали потребу да цртежом и бојом искажу своја осећања и визије, да оставе сведочанство о себи и свету који их окружује. Снага камена који су људи користили као подлогу за своје цртеже, слике и гравире, омогућила је да се хиљадама година очувају сведочанства о старим културама у многим крајевима света. Једно од најбогатијих налазишта преисторијског сликарства на налази се на стенама и у пећинама планинског масива Ахагар у Алжиру, са хиљадама слика које су уврштене у UNESCO листу светске културне баштине.

 

На посебно осмишљеној радионици „Снага камена, моћ цртежа – из културне ризнице Алжира и света“ деца ће упознати примере преисторијских слика на стенама алжирског Ахагара, али и ширег појаса пустиње Сахаре која се често назива „највећи музеј на свету под отвореним небом”. Преисторијско сликарство Сахаре сачувано на каменој подлози приказује живот људи који су се бавили ловом, сточарством, њихове покрете у плесу, њихову потребу за молитвом, али и ратнике и кочије које јуре, сведочећи о неким давним сукобима и немирима на овом простору. На радионици ће деца заједно са кустосима одгонетати представе на сликама из далеке прошлости Сахаре, а потом ће сами осмислити призор или изабрати мотив који ће нацртати на камену-облутку. По завршетку радионице, сваки учесник радионице понеће са собом свој цртеж на камену.

 

Креативна радионица „Снага камена, моћ цртежа – из културне ризнице Алжира и света“ осмишљена је као пратећи дечји програм уз самосталну изложбу Масинисе Селманија „Подељени светови“ на којој су приказана дела у техници цртежа и анимације. Посматрајући савремена дела овог аутора током обиласка изложбе, различите подлоге и поступке које он користи у стварању своје слике човека и света, и упознајући примере цртежа старих више хиљада година који се налазе у Сахари и на другим афричким и европским локалитетима, деца ће имати прилику да открију моћ коју цртеж има као уметнички израз од праисторије до данас.

Радионицу води Милица Наумов, кустос.

 

Недељом од 11 до 13 часова

 

Јавно вођење кроз тематску изложбу: „Подељени светови. Сaмoстaлнa излoжбa Maсинисe Сeлмaниja“; кустoс излoжбe: Иванa Војт

 

Јавно вођење кроз текућу изложбуMaсинисa Селмани проналази инспирацију у друштвено-политичким проблемима, преузимајући их из новинских исечака које годинама сакупља. Експерименталним приступом цртежу и анимацији, Масиниса Селмани даје документарну димензију својој цртачкој пракси, поигравајући се границом између стварног и нестварног, комедије и трагедије.

 

Масиниса Селмани је уметник који живи и ради на релацији Алжир–Француска, и добитник је бројних значајних награда, а његов рад је добио посебну похвалу жирија на 56. Бијеналу у Венецији 2015. године.

 

Извор: Кућа добрих вести


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015