Logo
Одштампајте ову страницу

Поетски концерт Петра Божовића: Ветар, лишће и ја

Оцените овај чланак
(1 Глас)

GLUMACPETARПоетски концерт Петра Божовића: Ветар, лишће и ја биће одржано 22. фебруара са почетком у 20 часова.

 

Први пут у Дому омладине, биће одржан поетски концерт Петра Божовића “Ветар , лишће и ја”, састављен од дела два великана српске поезије: у питању су “Вера Павладољска” Матије Бећковића и “Записи о црном Владимиру” Стевана Раичковића. Улазнице су у продаји по цени од 800 РСД на свим Тицкет Висион продајним местима, као и путем сајта www.tickets.rs

 

Бећковићева „Вера Павладољска“ је величанствени љубавни споменик рано преминулој жени:“Мило створење које си сад сена, мили пепео само успомена, а та је сена и та успомена – мој једини живот и једина жена”.

 

Друго дело које је на прогораму Божовићевог поетског концерта, „Записи о црном Владимиру“, елегична су прича о боловању Владимира Пурића, Циганина из Сопота на Космају оболелог од рака. Нашавши се у соби са Стеваном Раичковићем, тражи од песника да напише песму о њему и његовој болести, али „онако, к’о оно кад је умирао Бранко Радичевић”.

 

„Он хоће песму место пилула, капи. Кад не помаже ништа, ни бог, нити лек.

Он хоће песму – ко кад песник вапи – да му живоме ил мртвом продужи век”.

 

Намера Петра Божовића, аутора овог поетског концерта, била је да млађој генерацији приближи поезију као највећу творевину људске духовности, као и да старије генерације подсети и врати у време када је поезија била саставни део културног одрастања.

 

Поетски концерт уз текстове које говори Петар Божовић у првом делу (“Вера Павладољска”) на гитари прати Дејан Возлић, а у другом делу (“Записи о црном Владимиру”) на виолончелу прати Радмила Кнежевић.

 

Извор: Кућа добрих вести/Дом омладине


Последњи пут измењено уторак, 12 фебруар 2019 18:20
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015