Logo
Одштампајте ову страницу

Предавање „Марксизам као препрека радничком ослобођењу“

Оцените овај чланак
(0 гласова)

samoobazovniuniverzitet44343434Предавање Марксизам као препрека радничком ослобођењу, одржаће се у суботу, 16. фебруара од 19 часова, у организацји Самообразовног универзитета Светозар Марковић.

 

Излагање ће одржати Стефан Марковић, студент филозофије на Филозофском Факултету у Београду, након чега ће бити простора за питања и дискусију.

 

Разматраће се теме капитализма, експлоатације, класе, државе, и концепта социјализма / радничког ослобођења, и критички испитати марксистички приступ тим темама.

 

Марксистичка анализа и тезе везано за те теме ће бити упоређене са слободарском традицијом радничког покрета, која, иако врло развијена, је нажалост махом занемарена и генерално се унутар левице мало зна о њој.

 

Штавише, најчешће људи имају дезинформације, тако да предавање неће бити само критички поглед на марксизам, већ и информисање о тој слободарској традицији и њеном теоријском богатству.

 

Велика већина људи види марксизам као лице левице и радничког покрета, и скоро увек се подразумева да је та повезаност једноставно некаква природна ствар, да је његова очигледна повезаност са радничким питањем и вредност за решење тог питања природно обезбедила марксизму такву истакнуту позицију и утицај унутар радничког покрета.

 

Овде ће се испитати алтернативна теза, да су унутар левице биле развијене и неке друге школе мисли, боље од марксизма, и да је то што су оне биле истиснуте од стране марксизма било (и јесте) на штету радничког покрета.

 

Извор: Кућа добрих вести/ФБ


Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015