Logo
Одштампајте ову страницу

Сигурна кућа наставничке професије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

najboljinastavniciiiii54545Наставници са простора бивше Југославије уједињују се како би вратили достојанство и вредност наставничке професије.

 

Оформили су Асоцијацију Најбољих Наставника ЕX YU простора, путем које имају намеру да афирмишу и промовишу наставнике ентузијасте, оне појединце који су преко потребни свим друштвима, али који су деценијама неправедно скрајнути на саму маргину друштва. Желе и да покушају да трајно искорене „тиху дискриминацију“ шире друштвене заједнице према онима који на својим плећима носе образовне системе својих земаља.

 

Асоцијација тренутно припрема Прву образовну ЕX YU конференцију под називом „Свет образовања брише границе“ у чијем раду ће учествовати умрежени наставници из држава са простора бивше Југе.

 

Значајно је напоменути, да су ову асоцијацију основале две најбоље учитељице, са ових простора, и то Весела Богдановик из Македоније и Жељана Радојичић Лукић из Србије. Идеју, да покрену једну овакву регионалну асоцијацију најбољих наставника, нашле су током трајања конкурса за највећу светску наставничку награду. Наиме, сасвим случајно су се нашле у улогама неформалних ментора свих оних, сјајних наставника широм региона, који су пожелели да аплицирају за Global Teache Prize, а чији су финалисти, и Весела и Жељана.

 

Неки од тих, најбољих наставника региона, управо оне којима су Весела и Жељана биле ментори при припреми ГТП апликације, одабрале су за свој тим суоснивача, тако да је на крају њих четрнаест, најупорнијих и најбољих, утабало прву деоницу пута ове асоцијације.

 

Весела Богдановик, једна од оснивача, је на питање, какво је интересовање наставника за приступање овој асоцијацији и какви су планови асоцијације, одговорила: Интересовање за придруживање чланству „ANN_EX_YU“ је толико велико да смо одлучили да организујемо пријем чланова у фазама. Тако ћемо, током неколико конференција у различитим државама бивше Југославије, приредити етапну доделу титула најбољим наставницима региона. Због великог интересовања, одржаће се прва ЕX YU конференција у мојој земљи већ 1.марта 2019, која ће бити прилика за размену и сарадњу између великог броја заинтересираних колега. Ово је наш први догађај уживо, и одлучили смо да ову конференцију искористимо за међусобно упознавање, размену идеја и очекивања. Циљ нам је да након искустава са ове конфернције, успоставимо прецизну организацију наших наредних корака који носе велику одговорност за велики број чланова.

 

Постоје три категорије чланства, од оних који су пуноправни чланови и раде на испуњавњу потребних критеријума за вишу категорију чланства, преко оних који добијају титулу „Најбољи Наставник ЕX YУ“, до оних ретких који ће имати титулу З“везде образовања ЕX YU“.

 

Тако ће, на првој образовној ЕX YU конференцији, која ће се одржати у Скоплу, 01 – 02.марта 2019, бити додељене прве титуле „Најбољи наставник ЕX YU“, док ће се на престижне и ретке титуле „Звезда образовања ЕX YU“ причекати неко време, у циљу омогућавања довољне промоције најбољих наставника региона.

 

Учесници конференције у Скопљу, моћи ће да чују размишљања неких од најбољих наставника региона о следећим актуелним темама:

 

   Ентузијазам у образовању, предност или мана

   Доступност примјера добре наставничке праксе, инспирација или замка

   Лидерство у образовању у служби афирмације наставничке професије

   Предности умрежавања наставника у будућности

 

На питање, ко су ентузијасти на којима инсистирају, да ли је то нека посебна врста наставника и како их препознати, оснивач асоцијације, Жељана Радојичић Лукић каже: „Лако их је препознати! То су наставници који имају ентузијазам, без обзира што се од ентузијазма не живи, али они знају да се уз његову помоћ једино може опстати у друштвима која не чувају образовање на врху лествице вредности. Препознаћете их и по њиховој резилијентности. Такви наставници успевају свуда, чак понајвише тамо где се не очекују. Можете их наћи у малим неопремљеним школама, у неприступачним срединама, у завејаним местима, можда управо тамо где их не бисмо очекивали.

 

Има их и у срединама које су „алергичне“ на различитост било које врсте. Успевају и тамо где нема толераницје, али и тамо где постоје трагови дискриминације. Уколико пусте корење у таквим неподстицајним срединама и уколико се саживе са околином, убрзо таква средина засија другачијим сјајем, оживи, поправи се и постаје попут њих, отпорна, угледна и подстицајна. Зато и јесу пример за углед и зато је и настала Асоцијација Најбољих Насатвника ЕX YУ, да би неговала сав тај ентузијазам од којега се, истина, не живи, али од којег настају велики и важни плодови.“

 

О плодовима рада најбољих наставника региона, јавност ће тек слушати, јер све оно, што они планирају, заслужује велику пажњу и подршку јавности. Простор бивше Југославије је претрпео велике губитке током ратних дешавања, много је још увек незараслих рана рата, али ови наставници су баш зато одлучни, да са својим ученицима покушају, да на овим просторима граде један бољи свет, свет поштовања и уважавања различитости, уз свесрдно чување аутентичности.

 

Управо, о чувању те аутентичности, негујући различитост, говори и избор песме „Земљо моја“, коју пева Исмета Крвавац, за химну асоцијације.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 16 фебруар 2019 22:16
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015