Logo
Одштампајте ову страницу

Дан Републике Индије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

batarajdjididjidСрбија и Индија добро сарађују на политичком, економском, културном и другим нивоима, оценио је амбасадор Индије у Београду Субрат Батаћарђи.

 

 

Амбасадор Батаћарђи је на пријему поводом прославе Дана Републике Индије 26. јануара рекао да дипломатски односи две земље сежу далеко у прошлост и 70. годишњица је прослављена 2018.

 

Амбасадор је истакао да је Дан Републике од великог значаја у историји независне Индије. На тај дан је 1950. ступио на снагу Устав Индије, услов за стварање демократског система владања и завршетка транзиције земље у независну републику. Дан Републике је један од три индијска национална празника - други су Дан независности, 15. август и рођење оца независности Махатме Карамчанда Гандија, 2. октобар. Дан Републике се прославља широм Индије и у свим дипломатским мисијама те државе у иностранству.

 

Устав је донела Уставотворна скупштина Индије у новембру 1949. године. Њиме је замењен Закон о управљању Индијом из 1935. године који су користиле британске колонијалне власти. За датум ступања на снагу Устава изабран је 26. јануар пошто је 1930. на тај дан водећа странка становништва подконтинента, Индијски национални конгрес прогласила Декларацију о независности Индије (Purna Swaraj) одбацујући статус доминиона (полунезависни ентитет под управом британске круне) који је понудио режим Уједињеног краљевства.

 

Амбасадор о билатералним односима Индије и Србије

 

Прослава Дана Републике била је прилика да амбасадор Батаћарђи детаљно изложи напредак у билатералним односима између Индије и Србије током протеклих периоду. У том смислу је амбасадор, пре свега, навео посету потпредседника Индије Венкаија Наидуа Србији септембра 2018, прву на тако високом нивоу после 29 година. Наиме, ондашњу Југославију је 1989. посетио премијер Индије Рађив Ганди.

 

Батаћарђи је оценио да је посета потпредседника Републике Наидуа била „прекретничка“, као и боравак Александра Вучића, у то време премијера, а сада председника Србије, у јануару 2017. у Индији, после јаза од 30 година. Са тим посетама, казао је амбасадор, „обе земље су послале јасну поруку наставка старог пријатељства упркос многим променама у глобалној геополитици.“ СЛИКЕ!!!

 

У мају 2018. Индију је посетио први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић. Тада је у Њу Делхију потписан споразум о сарадњи у области културе, уметности и масовних медија. Први заменик премијера Дачић је посетио и потпредседника Републике Наидуа.

 

Амбасадор је указао да се потпредседник Наиду током посете у Београду састао са председником Вучићем са којим је разговарао о важним детаљима билатералних односа, као и глобалним и регионалним темама од заједничког интереса за обе државе. Два лидера су се обавезала да ће додатно радити на изградњи дугорочних пријатељских веза између две државе. На пољу економске сарадње, обе стране су се сложиле да ће повећати сарадњу у приоритетним областима као што су пољопривреда, обрада хране, одбрамбена производња, наука и технологија, информационе технологије (ИТ), инфрастуктура, туризам и фармацеутска индустрија.

 

Потпредседник Наиду је разговарао и са премијерком Аном Брнабић те председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић. Међу значајним догађајима током посете потпредседника Наидуа било је и његово обраћање на посебној седници Националне Скупштине Србије.

 

Такође, националне поште Индије и Србије су заједнички издале поштанске марке о Николи Тесли (1856-1943), најпознатијем српском проналазачу и иноватору и великом Индијском духовном вођи Свамију Вивекананди (1863-1902.). „Два визионара су знала један за другог и Никола Тесла је био дубоко импресиониран мислима Свамија Вивекананде,“ навео је Батаћарђи .

 

                                                      slikemarakakaka

 

Привредна сарадња Србије и Индије

 

Председник Вучић и потпредседник Наиду су такође говорили на Пословном форуму Индија Србија на којем су учествовали представници великог броја српских компанија, као и индијска пословна делегација. На форуму је разматрана билатерална сарадња у области пољопривреде, емергетике, фармације, ИТ индустрије, туризма, образовања итд. Потпредседник Наиду је реафирмисао посвећеност Индије за већом економском сарадњом са Србијом, навео је амбасадор Батаћарђи. Председник Вучић је, пак. представио економске могућности Србије и пожелео добродошлицу индијским инвеститорима.

Током посете су потписана два документа: Измењени споразум о ваздушним услугама (ASA) – ради повећања трговине и туризма и отварање могућности за успостављање директних летова између две државе те „код шеринг“ (превоз који ће извршити други превозилац, а не онај који је назначен на карти) комерцијални споразуми између авиопревозника у будућности; те Споразум о сарадњи у области заштите здравља биља и биљног карантина – чија је намера повећање трговине воћа, поврћа, обрађене хране, итд.

 

Амбасадор Батаћарђи је навео да је билатерална трговинска размена између Индије и Србије у 2017. износила 198,50 милиона долара, за 39 посто више него у истом периоду 2016. При томе је Индија извезла у Србију производе вредне од 187,6 милиона долара, док је у Србији купила робе за 10,9 милиона долара. У периоду од јануара до новембра 2018. билатерална размена достигла је 198,3 милиона долара, повећање од 12,9 посто у поређењу са истим периодом 2017. Извоз Индије у Србију изнео 186,9 милиона долара, а из Србије у Индију 11,4 милиона долара.

 

Главни извозни артикли из Индије у 2017. били су фармацеутски и хемијски производи (вредни 40,5 милиона долара), производи од гвожђа и челика (35,5 милиона долара), кафа и семе сесаме и прехрамбени производи (34,3 милиона долара), текстилни производи (текстилна предива, конац), одећа и обућа (22,9 милиона долара), инустријска машинерија (15,9 милиона долара). Главни извозни производи Србије у Индију били су сребро (2,8 милиона долара), кућишта за рачунаре (2,3 милиона долара), индустријска машинерија (1,5 милиона долара), хемикалије (1,1 милион долара) и дуван (929.000 долара).

 

                                                 wituvuvvumene

 

 

Амбасадор Батаћарђи је оценио да је текстил једна од потенцијалних области која може унапредити билатералну трговинску размену између Индије и Србије. Отуда је Индија била заступљена на 43. Београдској недељи моде у априлу 2018. Индијски модни дизајнери Камран Пател и Ануприт Сидху изложили су своје колекције REAGUN и SIDHU.

 

Планови TAFE за ИМТ

 

У априлу 2018. је индијска компанија Tractors and Farm Equipment Limited (TAFE) купила српску компанију за производњу трактора, Индустрију машина и трактора (ИМТ) што обухвата бренд, дизајне, IPR и право на коришћење некретнина у Јарковцу, удаљеном 75 километара од Београда. TAFE намерава да производи тракторе у оквиру бренда ИМТ. У Србији ће 50 посто делова бити произвођени, кабина, батерија, опрема и гуме, док ће мотор и остале кључне компоненте стизати из Индије.

 

TAFE планира производњу ИМТ трактора за Југоистчну Европу као и друга тржишта са којима Србија има Споразум о слободној трговини. Предвиђена је производња око 5.000 трактора у првих пет година што је у складу са тренутним продуктивним стандардима.

                                                  naijdud

 

Малика Шринивасан, председница и главни извршни управник компаније TAFE посетила је Србију у мају прошле године и са премијерком Брнабић и министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Браниславом Недимовићем разговарала о будућим плановима за инвестирање TAFE у ИМТ. Шринивасан је обавестила о плановима и припремама за производњу унапређених трактора са Еуро 3 моторима и производњом пољопривредне машинерије за мале фарме. Она је изјавила да би део извоза трактора из ИМТ ишао у Русију. Премијерка Брнабић је обећала сву неопходну помоћ и подршку TAFE у почетној фази спровођења планова производње.

 

Амбасадор Бараћарђи је говорио и о програму Техничке и економске сарадње (ITEC) коју нуди Индија: Више од 150 грађана Србије је укључено у обуку у оквиру ITEC од када је програма уведен у Србији 2008. Ради се о широком и разноликом спектру вештина и дисциплина међу којима су ИТ, ИКТ, рачуводство, предузетништво, Светска трговинска организација, банкарство и финансије и одрживи развој, рурални развој, обновљива енергија, климатска промена, усавршавање енглеског језика, јога итд.

 

(НАСТАВЉА СЕ)

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 17 фебруар 2019 20:12
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Најновије од Борислав Коркоделовић

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015